nieuws

Enschedese veelpleger op rechte pad, OM eist toch celstraf voor brute autodiefstal

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo © RTV Oost / Rogier van den Berg
Hij mag dan op het rechte pad zijn en zich bekeerd hebben tot het christendom, het houdt het Openbaar Ministerie niet tegen om 15 maanden waarvan 5 voorwaardelijk te eisen tegen een 34-jarige man uit Enschede.
Hij stond vanmorgen terecht als verdachte van een brute autodiefstal in zijn woonplaats, twee jaar geleden. Bij de overval op 16 januari 2016 raakte de eigenaresse, een toen 73-jarige vrouw, gewond.
Het was in een 'ander leven', dat inmiddels ver achter hem ligt vertelde de Enschedeër tegen de rechters in Almelo. Waarom hij met bruut geweld de auto van de bejaarde vrouw meenam weet hij niet meer. "Het gebeurde gewoon, ik denk dat ik zover van de wereld was dat ik ook een grote sterke kerel van honderd kilo aangepakt had." 

Schaamte

Het strafblad van de man is fors, dertien pagina's vol met diefstallen en geweld, de optelsom van een leven vol drugs en dakloos rondzwerven op straat. Vorig jaar zat hij voor het laatst in de gevangenis en zag hij het licht. "Ik schaam me er voor" herhaalde de 34-jarige vandaag een aantal keren.
"Verschrikkelijk wat ik gedaan heb." Hij woont inmiddels bij De Ontmoeting in Epe, een christelijke instelling die mannen zoals hij opvangt en helpt om als goed mens terug te keren in de maatschappij.

Schaduwkant

Van zijn drugsverslaving is hij af en het contact met zijn dochtertje is hersteld. Positief nieuws maar de zaak kent ook een schaduwkant. Het slachtoffer heeft meer dan twee jaar later nog steeds last van de gevolgen van de roof. Toen de 34-jarige haar, na een gezellig avondje bij de bingo, de autosleutels uit de hand trok verloor ze haar mobiliteit.
Haar hand raakte zwaar gekneusd, ze viel omdat ze geraakt werd door de vluchtende Enschedeër in haar auto. Ze kreeg uiteindelijk door de verwondingen aan haar been last van wondroos. "Ik was altijd een mobiel iemand, ik heb nu een rollator en voelde me meteen oud en mis mijn zelfstandigheid."

Verbazing over justitie

De advocaat verbaasde zich over het optreden van justitie. De gestolen auto werd snel teruggevonden. In de wagen werd dna van de Enschedeër gevonden en herkend. Toch duurde het bijna anderhalf jaar voordat de man in de kraag gevat werd, net toen hij hard bezig was om zijn leven weer op de rit te krijgen.
Als hij nu weer een gevangenisstraf krijgt is alle inspanning van het afgelopen jaar voor niets geweest. Een werkstraf zou veel beter zijn, op die manier kan de 34-jarige nog iets terug doen voor de samenleving.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.