nieuws

Enschedeër achterhaalt eindelijk identiteit joodse familie na oproep op RTV Oost

De zoektocht van Carlos Breij lijkt ten einde
De zoektocht van Carlos Breij lijkt ten einde © RTV Oost
Is de tienjarige zoektocht van Carlos Breij ten einde? De Enschedeër deed afgelopen dinsdag een wanhopige oproep op RTV Oost, in de hoop de identiteit van een Joodse familie op een vijftig jaar oude video te achterhalen. Met succes, zo lijkt het.
Na de oproep op RTV Oost maakte ook het Omroep Max-programma Hallo Nederland een item met de oude videobeelden van Breij. Dat leverde het gewenste resultaat op, vertelt Breij aan RTV Oost: "Klopt, ik heb een verlossend telefoontje gehad."

Verlossend telefoontje

Breij erfde de oude Film8-beelden van Nico van Dalen, een collega-lid van de imkervereniging in Enschede. Toen het tien jaar geleden lukte de beelden te digitaliseren bleek er een joodse familie op te staan. Breij startte een zoektocht naar hun identiteit, om hen de banden te kunnen overhandigen. "Maar daar kwam steeds niets uit."
De oproep op RTV Oost was zijn laatste strohalm, vertelt Breij. Een gouden greep, want deze week kreeg Breij een verlossend telefoontje uit Leeuwarden. "Een nichtje van Nico belde me. Haar moeder was zich dood geschrokken, ze herkende zichzelf op de beelden. Ook haar tante, de moeder van Nico, was te zien in de video."

Onderduikers

En de joodse familie dan? Die zaten tijdens de oorlog ondergedoken bij het Friese gezin. Na de oorlog zijn zij geëmigreerd naar Israël en het afscheid werd vastgelegd door een jonge Nico. De video's belandden echter op zijn zolder. 
De dood van de filmer werd het begin van Breij's zoektocht, die nu dus op zijn eind lijkt te lopen. Vrijdag komt het Friese nichtje op de koffie in Enschede. Dan zal Breij het laatste puzzelstukje verkrijgen, zodat hij eindelijk een lijntje richting Israël kan leggen. "En dan ga ik zelf naar Israël om de video te overhandigen. Ik heb er jaren tevergeefs mee geleurd, nu wil ik het goed gaan afsluiten."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.