nieuws

Getekende journalistiek in beeld in Kampen

Expositie getekende journalistiek Stedelijk Museum Kampen
Expositie getekende journalistiek Stedelijk Museum Kampen © Stedelijk Museum Kampen
Het Kampense Stedelijk Museum toont de komende maanden de hernieuwde belangstelling voor getekende journalistiek. In de tentoonstelling Graphic Recordings is de oervorm van berichtgeving, reizende tekenaars en getekende journalistiek, te zien in een nieuwe, moderne gedaante.
Anders dan foto's kunnen tekeningen filteren. De kracht van tekening is dat ze het mogelijk maken om wél te kijken. Eind 19e eeuw reisden tekenaars naar oorlogsgebieden om mensen via getekende journalistiek te informeren, een langzame vorm van journalistiek. Lang voordat fotografie haar plek vond in kranten en geschreven verslaggeving, schetsten tekenaars en illustratoren doeltreffend beelden.
Volgens het museum is er een hernieuwde belangstelling voor een nieuwe generatie (strip)tekenaars en illustratoren. En heeft de tekening ondanks de snelle beeldcultuur weer meerwaarde gekregen. Zo laat striptekenaar Aimee de Jongh zien dat in gebieden waar camera's niet meer welkom zijn, de opvangkampen op het Griekse eiland Lesbos bijvoorbeeld, zij als tekenaar haar gang kan gaan. Potlood en papier zijn soms niet zo intimiderend als een tv-camera.
De tentoonstelling draait om getekende journalistiek en bevat werk van kunstenaars als Gijs Kast (De Volkskrant, Philips) en Jan Rothuizen; wiens werk eerder in onder andere het Museum of Modern Art in New York City te bewonderen was.
De expositie is vanaf 17 februari t/m 15 april te zien in het Stedelijk Museum Kampen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.