nieuws

Bathmen in de ban van verdwenen bronzen beeld, maar: het mysterie van Belcampo is opgelost

Een foto van het bronzen beeld van Belcampo in de intussen gekapte paardenkastanje
Een foto van het bronzen beeld van Belcampo in de intussen gekapte paardenkastanje © RTV Oost
Het houdt de gemoederen in Bathmen momenteel volop bezig. Waarom moest de monumentale paardenkastanje tegen de vlakte? En vooral: waar is het bronzen beeld van Belcampo?
Wijlen Herman Pieter Schönfeld Wichers schreef onder het pseudoniem Belcampo ooit de klassieker ‘Het Grote Gebeuren’, over de Dag des Oordeels in Rijssen, terwijl hij van 1949 tot 1953 huisarts was in Bathmen.

Eerbetoon

In 2004 maakte Bathmen een eerbetoon aan Belcampo. Het pad naar de dorpskerk, naast zijn voormalige woning, werd naar hem vernoemd. Terwijl een monumentale paardenkastanje werd omgedoopt tot Belcampoboom. Op een van de takken van de majestueuze boom stond een bronzen beeld met de beeltenis van Bathmens beroemde inwoner.

Tegen de vlakte

De boom ging vorige week onverwacht tegen de vlakte. Het enige wat nog resteert, is een tien centimeter hoge stronk.

Verontwaardigd

Hans Schaap, voorzitter van kunst- en cultuurvereniging BBKK, is verontwaardigd hierover: “Waarom zijn we hier niet over geïnformeerd?” Hij maakt zich echter vooral zorgen waar het Belcampo-beeld is gebleven: "Dit beeld is immers van de Bathmense bevolking."

Schimmel

Marlies ter Horst van de Belangen Vereniging Bathmen (BVB) blijkt echter intussen navraag te hebben gedaan bij de gemeente. “We hebben te horen gekregen dat de kastanje was aangetast door een schimmelinfectie.”

Waar is bronzen beeld?
Vanzelfsprekend heeft ze ook geïnformeerd hoe het zit met het bronzen beeld. “Want dat is wat heel Bathmen bezighoudt dezer dagen: waar is Belcampo? De gemeente kon gelukkig vertellen dat het bij het groenbedrijf ligt. Er wordt dus keurig op gepast.”

Herplantingplicht

De gemeente is er nog niet uit welke boom Bathmen terug krijgt. “Dat is niet aan ons”, zegt Marlies ter Horst. “Maar de gemeente heeft herplantingplicht. Dat zal dus wel goed komen.”
Hans Schaap vindt wel dat er hoe dan ook een boom van enige omvang voor teruggeplaatst moet worden: “Dat beeld is circa een meter hoog. Dat kun je dus niet in een of ander jong boompje kwijt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.