nieuws

Veroordeelde Deventenaar Harm Jan L. moet naar Pieter Baan Centrum

De Deventenaar die is veroordeeld voor het ombrengen van zijn zwangere vriendin wordt psychisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum, PBC. Dat heeft het Gerechtshof vandaag besloten. In het PBC worden verdachten van ernstige delicten 6 weken lang onderzocht door gedragsdeskundigen.
De Deventenaar, Harm Jan L. weigerde tot voor kort ieder psychologisch of psychiatrisch onderzoek, maar liet vorige maand weten toch mee te gaan werken. Zijn advocaat wilde dat de psyche van Harm Jan zou worden onderzocht in de gevangenis van Zutphen, waar hij vastzit. Maar de rechters vonden het PBC toch een betere plek. 

Hechtingsstoornis

Harm Jan L vertoont tekenen van een hechtingsstoornis. Die stoornis is geconstateerd in 2013, maar onbekend is hoe die zich heeft ontwikkeld. L. heeft een zware jeugd gekend. Hij leefde bij meerdere pleeggezinnen en in een instelling.

Veroordeling

Harm Jan L. is afgelopen zomer veroordeeld tot 10 jaar cel en tbs voor de gruwelijke dood van zijn zwangere vriendin, Raelitzha Maduro. Zij werd volgens de officier van justitie letterlijk tot moes geslagen door Harm Jan.
Maduro had verwondingen die pasten bij een ernstig auto-ongeval. De straf was zwaarder dan de eis van 8 jaar en TBS. De rechtbank rekende hem aan dat ook hun ongeboren kind overleden is door zijn geweld.

Zwanger

Raelitzha Maduro overleed op 22 juli 2016, nadat ze de dag ervoor zwaargewond was aangetroffen in de badkamer van het appartement aan ‘t Pothoofd in Deventer waar ze met L. samenwoonde. Harm Jan heeft altijd ontkend iets met de dood van z’n vriendin te maken te hebben. Hij is tegen zijn straf in hoger beroep gegaan.
Raelithza Maduro was 22 weken zwanger, toen ze overleed. De foetus was toen nog niet levensvatbaar.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.