nieuws

Sjeesköttels reageren na commotie over racisme: ‘Wilden niemand beledigen’

Ze kregen vandaag kritiek over zich heen: wagenbouwervereniging De Sjeesköttels uit Rossum werd beticht van racisme. “We hebben nooit iemand willen beledigen.”
Nadat ze zaterdag al hadden meegedaan met de optocht in hun eigen dorp, trokken De Sjeesköttels gisteren veel bekijks tijdens de Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal. Het leverde de vijfde prijs op.

Protest
Thema was ‘Noe goa’j ’t beleaven, Afrika komt tot leaven’, waarbij de carnavalsgangers als ‘blackface’ over straat gingen. Dat veroorzaakte protest. Zo reageerde Movement X, een beweging die zich inzet voor gelijkheid, op Facebook: "Welkom in "beschaafd" Nederland, waar nonstop de gevoelens en emoties van zwarte kinderen keihard genegeerd worden."

Foto's verwijderd
Hoewel De Sjeesköttels ook veel bijval kregen van medestanders die alle ophef maar overtrokken vonden, hebben de wagenbouwers, geschrokken, alle foto’s van de eigen Facebookpagina verwijderd.

Verklaring
Bovendien hebben De Sjeesköttels in een verklaring laten weten alle ophef te betreuren.

Racistisch opgevat
“Het is natuurlijk nooit onze intentie geweest om een groep of individu te beledigen. We hebben er geen seconde bij stilgestaan dat het thema en de uitvoering ervan als racistisch zou kunnen worden opgevat. Het enige wat wij willen is op een gezellige manier carnaval vieren. Het is jammer dat het zo is gegaan.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.