nieuws

Openbaar Ministerie wil ruim 2,5 miljoen van autohandelaar Wiebe van B. uit Almelo

OM wil ruim 2,5 miljoen van autohandelaar Wiebe van B. uit Almelo
OM wil ruim 2,5 miljoen van autohandelaar Wiebe van B. uit Almelo © iStock
Het Openbaar Ministerie (OM) wil ruim 2,5 miljoen euro 'crimineel' geld afpakken van autohandelaar Wiebe van B. uit Almelo. De 46-jarige man is volgens het OM de centrale figuur in een internationaal opererende Twentse drugsbende die in 2016 werd opgerold.
Van B. verdiende de miljoenen met drugshandel. Het geld waste wit via zijn autobedrijf. Ook gebruikte hij het voor dure verbouwingen aan woonhuizen, aldus het OM.

Inval

De autohandelaar werd op 10 mei 2016 aangehouden toen er invallen werden gedaan bij verschillende woningen en bedrijven in de provincie. Er werden drugs, wapens en geld gevonden. In een woning in Hardenberg lagen 13.000 xtc-pillen. De politie legde die dag beslag op 137 auto's van het bedrijf van Van B. aan de Twentelaan in Almelo.

In totaal moeten 26 verdachten zich de komende tijd verantwoorden voor de rechter. Zij komen voornamelijk uit Twente en Drenthe.

Afluisteren

In het onderzoek naar de drugshandel zijn gesprekken afgeluisterd. Dit werd niet alleen via telefoon gedaan, maar ook zou er gebruik zijn gemaakt van verborgen microfoons. De advocaten van de autohandelaar en zijn vermoedelijke handlangers hebben de rechtbank gevraagd om kopieën.

Getuige

De advocaat van de verdachte autohandelaar wil ook de bekende Twentse zakenman Ben Lenferink horen als getuige. Lenferink kwam door de ontwikkelingen rond het drugsonderzoek in een kwaad daglicht te staan. Het pand waarin Van B. zijn autobedrijf runde is eigendom van Lenferink. Hij stapte naar de rechter om het beslag op de 137 auto's op te heffen. Lenferink leende Van B. een half miljoen met de handelsvoorraad auto's als onderpand. Hij verloor die rechtszaak. 

Het gedoe rond deze rechtszaak leidde uiteindelijk tot vragen in de Almelose gemeenteraad. Lenferink zou verantwoordelijk zijn voor de verbouwing van het oude stadhuis. Nadat er ook naar hem een strafrechtelijk onderzoek werd ingesteld, besloot hij daar 'in goed overleg' vanaf te zien.

Besluit

De rechters beslissen volgende week donderdag over alle verzoeken. Wanneer de strafzaak inhoudelijk behandeld wordt is onduidelijk. Het kan ook zijn dat de zaak pas in het voorjaar van 2019 op de agenda van de rechtbank komt. Hoeveel dagen er dan voor nodig zijn, is niet duidelijk.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.