Minister belooft eerlijke schade-afhandeling voor gaswinning in Hardenberg

Een eerlijke beoordeling en afhandeling van schadegevallen die zich in de toekomst kunnen voordoen bij de gaswinning in Hardenberg. Dat heeft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat toegezegd in de beantwoording van de vragen die door Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks zijn gesteld.

GroenLinks vraagt zich af of het toekomstige gaswinningsplan van de NAM voor de gasvelden bij Hardenberg voldoende bij minister Wiebes is bekend en wat hij met de nieuwe situatie gaat doen. Wiebes laat weten hij bereid is om een nul-meting te laten uitvoeren in de omgeving van de gasvelden om nieuwe schade te registeren. De afhandeling van de schade komt daarbij in handen van een onafhankelijke partij.

Op het plan van de NAM wil minister Wiebes niet ingaan, voordat hij het advies van de gemeente Hardenberg en provincie Overijssel heeft ingewonnen. 

Aanknopingspunten

Robert Jansen van GroenLinks in de Provinciale Staten is niet ontevreden met het antwoord van minister Wiebes. "Natuurlijk zien wij het liefst dat de gaswinning volledig aan banden wordt gelegd en dat de overheid de weg inslaat van uitsluitend duurzame energie, maar ik denk dat in de bandbreedte van wat wij kunnen verwachten dit voldoende aanknopingspunten biedt om verder mee te kunnen."

Kritisch op uitvoering winningsplan

Met name het instellen van een onafhankelijke partij die over schadegevallen mag oordelen, valt in goede aarde bij Jansen. "We komen natuurlijk van heel ver, want in Groningen beoordeelde de NAM tot voor kort zelf of de schade een gevolg was van de gaswinning. Daar gaan straks anderen over."

Ook stelt Jansen tevreden vast dat Staatstoezicht op de Mijnen kritischer is geworden op de uitvoering van het winningsplan door de NAM. "Vroeger waren NAM en Staatstoezicht op de Mijnen een twee-eenheid. Nu tikt Staatstoezicht de NAM op de vingers vanwege de hoeveelheden gas die worden gewonnen. In Hardenberg is er in het verleden meer gas naar boven gehaald dan was afgesproken."   

  

Meer over dit onderwerp:
gaswinning Hardenberg GroenLinks Nieuws 112 nieuws
Deel dit artikel: