nieuws

'Lelystad Airport kost 5.000 banen in toerismesector'

Lelystad Airport
Lelystad Airport © RTV Oost / Ties van der Heide
Een uitbreiding van Lelystad Airport zal in Overijssel, Friesland, en Gelderland in totaal 5.220 banen en 233 miljoen euro omzet kosten in de toeristensector. De voornaamste reden voor het uitblijven van toeristen in de provincies zullen de laagvliegende vliegtuigen zijn. Dat meldt het NRC op basis van een onderzoek van tegenstanders van de uitbreiding van het vliegveld.
Een ingenieur en een automatiseringsdeskundige hebben het onderzoek in opdracht van de actiegroepen HoogOverijssel en Laagvliegroutes Nee Friesland uitgevoerd. Twee actiegroepen zijn tegen een uitbreiding van het vliegveld.
De actiegroepen willen een herindeling van het luchtruim, zodat de vliegtoestellen hoger overvliegen dan de 1800 meter die nu is beoogd.

Eerder onderzoek

Vorig jaar deed de branchevereniging Recron ook onderzoek naar de toeristische sector. Uit dat onderzoek bleek dat 70 procent van de toeristische bedrijven in het oosten en noorden van het land bang is dat toeristen wegblijven.
De rust en natuur die er nu in de recreatiegebieden is, zou worden verstoord door de vliegtuigen die van en naar Lelystad vliegen.

Breder getrokken

Het onderzoek van de tegenstanders zou breder zijn getrokken dan dat van de branchevereniging. Zo is er gekeken naar campings, groepsverblijven, hotels en bungalowparken. Volgens één van de onderzoekers valt de uiteindelijke schade hoger uit dan nu berekend.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.