Agent in vrije tijd redt 12-jarige jongen in Tubbergen uit ijs: ‘Had niet veel langer moeten duren’

Hij is politieman van beroep en kent als geen ander de gevaren. Maar Johan Haarhuis (52) maakte een inschatting, ging het ijskoude water in en redde de knaap, die het had gewaagd met zijn fiets het ijs op te rijden. “Hij had op dat moment al tien minuten in het water gelegen. Het had écht niet veel langer moeten duren.”

door Jan Colijn

Haarhuis was gistermiddag aan het sporten bij Studio Sport in Tubbergen toen hij zag hoe er wat tumult ontstond: “Ik zag mensen op de loopband naar buiten kijken, maar vanaf mijn plek kon ik niet zien wat er aan de hand was.”


Paniekerig
Tot er een paar meiden paniekerig de sportschool binnen kwamen en een van de begeleiders met hen naar buiten ging. “Maar die man kwam weer binnen en maakte een gebaar dat hij niets kon uitrichten.”


Misse boel
Toen vervolgens een andere sporter de kleedkamer in ging en met een warme trui naar buiten kwam rennen, wist Haarhuis – afkomstig uit Albergen - dat er meer aan de hand was.

Om hulp schreeuwen

De politieman ging naar buiten en zag midden in de vijver de jeugdige drenkeling. “Hij schreeuwde om hulp. Probeerde uit alle macht het ijs op te klauteren, maar dat lukte niet.”


Afweging gemaakt
Vanaf de kant stonden zo’n twintig mensen toe te kijken, maar niemand die zich het ijs op waagde. “Ik probeerde eerst nog een kano te pakken die ik zag liggen, maar die zat vast met een dikke ketting. Mensen konden me vertellen dat het er niet zo heel diep was. Die knaap lag zo’n dertig meter uit de kant. Een serieuze afstand, maar omdat ik het eerste gedeelte – zo’n twintig meter – kon lopen, heb ik de afweging gemaakt het water in te gaan.”


Naartoe gekropen
Het ijs was zo’n drie à vier centimeter dik. “Best dik nog, maar het wiebelde waardoor je er niet overheen kon lopen. Vandaar dat ik naar de jongen ben gekropen.” Haarhuis wist het slachtoffertje aan zijn capuchon naar de kant te trekken, waarna gealarmeerde ambulancemedewerkers zich over hem ontfermden.

Warme douche
Zelf werd Haarhuis onderzocht, waarna hij naar huis mocht om zich op te warmen. "Ik heb pas een paar uur later thuis een warme douche genomen. Als je dat namelijk meteen doet, gaan je aderen open staan en is dat zelfs gevaarlijk. Ik vrees dat ik wel een verkoudheid heb opgelopen, maar het goede gevoel overheerst."

Stoerdoenerij
Hoe de knaap het in zijn hoofd haalde om met zijn fiets het ijs op te gaan? “Er stonden wat jonge meiden op de kant. Ik denk dat het gewoon stoerdoenerij was.”

Lichaamstemperatuur
Haarhuis heeft de drenkeling nog niet weer kunnen spreken: “Ik lag er slechts een paar minuten in en mijn lichaamstemperatuur was al naar 36 graden gedaald. Terwijl die jongen er misschien wel een klein kwartier in lag. Van mijn collega’s hoorde ik echter dat hij in de ambulance alweer praatjes had. Gelukkig maar. Hoe dan ook, hij lag in dat ijskoude water en kon er met geen mogelijkheid uit. Dit had echt niet veel langer moeten duren.”

Meer over dit onderwerp:
Noordoost-Twente Nieuws
Deel dit artikel: