Rijssen-Holten zegt 'nee' tegen Agenda voor Twente

De gemeente Rijssen-Holten stapt uit de Agenda voor Twente. Dat heeft de gemeenteraad vanavond besloten. Met uitzondering van oppositiepartijen D66 en PvdA stemden alle partijen voor uittreding.

De Agenda voor Twente is een gezamenlijke investeringsagenda van veertien Twentse gemeenten. De agenda moet de regio Twente een financiële impuls geven: meer werkgelegenheid, een beter vestigingsklimaat voor ondernemers en een betere bereikbaarheid van de regio.

Niet tegen elke prijs

Maar niet tegen elke prijs, vindt Rijssen-Holten: een meerderheid van de gemeenteraad stemde tegen een contributieverhoging van de agenda. 

Deelnemende gemeenten moeten in het vervolg 7,50 euro per inwoner betalen om met de agenda mee te mogen doen. Bovendien zouden gemeenten, na instemming met het voorstel dat de Agenda voor Twente aan haar deelnemers voorlegt,  zeggenschap verliezen over hoe het geld van de Agenda voor Twente gebruikt wordt. 


Einde lidmaatschap

En vooral dat laatste zit de politici in Rijssen-Holten niet lekker: bij zo'n hoge contributie willen de raadsleden zeggenschap over de inzet van het geld. 

Omdat Rijssen-Holten niet bereid is om meer geld te betalen voor de investeringsagenda, betekent het besluit van de gemeenteraad ook meteen einde lidmaatschap van de Agenda voor Twente. 

Ook Almelo twijfelt

Overigens is Rijssen-Holten niet de enige gemeente waar de contributieverhoging van de Agenda voor Twente verkeerd valt. Ook in Almelo gaan geluiden op om tegen de verhoging te stemmen. De gemeente Almelo stelde medewerking aan de Agenda voor Twente eerder afhankelijk van de verkoopopbrengst van de aandelen Twence. Almelo praat op 6 maart over het lidmaatschap van de Agenda voor Twente. 

Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede en bovendien aanjager van de agenda, wil nog niet reageren op de ontwikkelingen binnen de investeringsagenda.


Onderwerp ligt gevoelig

Hij zegde eerder vandaag een interviewafspraak met onze redactie af: het onderwerp ligt volgens hem nu nog te gevoelig. Hij wil wachten tot de gemeenteraad van Almelo ook een besluit heeft genomen. 

Deel dit artikel: