nieuws

Rechtbank in Zwolle sluit twee kantooretages vanwege vloerconstructie

De rechtbank in Zwolle heeft twee kantooretages gesloten vanwege de vloerconstructie. De zittingen die gepland staan, kunnen gewoon doorgaan.
Volgens de rechtbank is er geen direct veiligheidsrisico, maar om alle mogelijke risico’s uit te sluiten is verder onderzoek noodzakelijk. De vierde en vijfde etage zijn voorlopig gesloten.

Ingestorte parkeergarage
Aanleiding voor het onderzoek naar de vloerconstructie, zijn de uitkomsten van een eerder onderzoek naar de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport. Oorzaak was de gebruikte vloerconstructie. Ook de rechtbank in Zwolle heeft vloerdelen waarbij een vergelijkbare constructie is gebruikt.
Uit een tussenrapport in oktober bleek dat het gebouw veilig was om te gebruiken. Destijds werd wel aangekondigd dat er nader onderzoek zou komen op basis van het stappenplan van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De uitkomsten hiervan geven aanleiding tot aanvullende inspecties.
Om geen enkel risico te nemen, is daarom besloten een deel van het gerechtsgebouw in Zwolle te sluiten in afwachting van de uitkomsten van de inspectie.

Openbaar gebied blijft open

Door de vloeren op de vierde en vijfde verdieping niet meer te belasten, worden alle mogelijke veiligheidsrisico’s weggenomen. Uit het onderzoek komt naar voren dat de eerste drie verdiepingen van het kantoorgedeelte aan alle eisen voldoen.
Bij de vloeren van deze verdiepingen is een andere constructie gebruikt. Bij deze vloeren speelt deze problematiek dan ook niet en deze delen van het gebouw kunnen ook gewoon gebruikt worden. Datzelfde geldt ook voor het oude gerechtsgebouw, het openbaar toegankelijk deel van de rechtbank en de parkeerkelder. Ook de zittingen kunnen gewoon doorgaan.
De medewerkers die een werkplek hebben op de vierde en vijfde verdieping worden tijdelijk elders ondergebracht.

Nader onderzoek

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft opdracht gegeven om de inspecties te doen naar de vierde en vijfde verdieping. Dat onderzoek vindt volgende week plaats. Naar aanleiding daarvan wordt gekeken of er aanvullende maatregelen nodig zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.