nieuws

Na jaren van tegenslagen start aanleg Doepark Almelo met heus 'zaad-bombardement'

Na jaren van tegenslagen is vanochtend het startsein gegeven voor het Doepark Almelo
Na jaren van tegenslagen is vanochtend het startsein gegeven voor het Doepark Almelo © RTV Oost
Met een heus zaad-bombardement is vanochtend in Almelo de groene aftrap verricht voor de aanleg van het Doepark. Het gaat hier om een fonkelnieuw twee hectare groot ‘beleefpark’, waar Almeloërs elkaar kunnen ontmoeten.
Het Doepark De Hagen krijgt behalve een ware bloemenzee onder meer een waterspeeltuin, een verlichte padenroute, een buurtmoestuin, een educatief pad, een beweeg- en beleeftuin en een duurzaam paviljoen

Versterking
Opvallend is dat de professionele hoveniers tijdens de aanleg de komende maanden versterking krijgen van vrijwilligers, studenten en buurtbewoners.

Zaadbommen
Vanochtend hebben wethouder Javier Cornelissen (Duurzaamheid) en projectleider Heleen Eshuis de eerste ‘zaadbommen’ uitgestrooid. “In het voorjaar zal er een bloemenzee verschijnen van klaprozen, dagkoekoeksbloemen, korenbloemen en goudsbloemen”, zo laat een woordvoerster weten.

Tegenslagen
Het Doepark komt er na vele jaren van onduidelijkheid en tegenslagen. Een professioneel bedrijf zal het grote werk voor z’n rekening nemen, maar krijgt hulp van vrijwilligers, leerlingen van het Groene Lyceum van AOC Oost, leerlingen van ROC van Twente en buurtbewoners.

Stap voor stap

Het is de bedoeling dat het Doepark op organische wijze groeit. “En dus stap voor stap wordt aangelegd.”

Verlichte route

Als eerste wordt er nu begonnen met de aanleg van de waterspeeltuin en de hoofdpaden. Langs deze paden komt nieuwe verlichting, voorzien van sensoren. Wat wil zeggen dat de verlichting aan gaat en meebeweegt met de wandelaars.
Het gaat om een innovatief lichtconcept, ontworpen door studenten van de Universiteit Twente en Saxion.

Ontmoetingsplek
Doel van het Doepark is om meer biodiversiteit in het Hagenpark te krijgen. “En zo een ontmoetingsplek creëren voor Almeloërs en ze in contact te brengen met de natuur en te inspireren tot een duurzaam leven”, aldus de zegsvrouw. “Het wordt een park voor jong en oud, een plek vol inspiratie en rijk aan natuur.”

Het park komt er door een samenwerking met de gemeente Almelo, het waterschap Vechtstromen en de provincie Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.