PKN Vriezenveen vindt kerk op verkiezingsprogramma PVV respectloos

"Het is totaal respectloos." Bertus Wessels, lid van Protestantse Kerk in Vriezenveen en CDA-raadslid, kan zich er nog boos over maken. De PVV gebruikt een foto van de hervormde kerk in Vroomshoop op de voorpagina van hun verkiezingsprogramma. "Ze gebruiken de kerk als nationalistisch symbool", vindt Wessels.

'Twenterand blijft van ons'. De tekst staat groot op de voorpagina van het verkiezingsprogramma. Op de achtergrond staat de hervormde kerk aan de Hoofdstraat in Vroomshoop. "Als Protestantse Kerk willen we niet verbonden worden met een partij die in het programma heeft staan dat bepaalde groepen in onze maatschappij worden uitgesloten. Dat past niet bij een kerkelijke gemeenschap", vindt Wessels. 

'Commotie overdreven'

Lijsttrekker Erik Veltmeijer van de PVV in Twenterand vindt de commotie maar overdreven. "Wij zijn een partij die opkomt voor de Nederlandse identiteit. We hebben nagedacht wat we op de voorpagina wilden zetten. Eerst dachten we aan een molen, maar we hebben uiteindelijk gekozen voor deze kerk. Het is een mooi plaatje en een mooi voorbeeld van de Nederlandse identiteit. Verder zit daar geen enkele betekenis achter", zegt Veltmeijer. 

Wessels is daar niet van overtuigd. "Als het een programma was geweest waarin meerdere foto's hadden gestaan, met andere mooie gebouwen in Twenterand, dan hadden we daar geen probleem mee gehad. Maar hier willen ze het nationalistische mee uitstralen, terwijl het geloof niet nationaal is, maar internationaal." 

Foto blijft staan

Veltmeijer piekert er niet over om de foto in het verkiezingsprogramma te vervangen. "Dat gaat niet gebeuren", zegt hij. "Wij zijn er trots op dat we opkomen voor de Nederlandse identiteit en ook voor deze kerk." 

Meer over dit onderwerp:
PVV Twenterand verkiezingen Overijsselkiest Nieuws
Deel dit artikel: