nieuws

Geen aanvullend onderzoek in moordzaak op Deventer woonwagenkamp

Geen aanvullend onderzoek in moordzaak op Deventer woonwagenkamp
Geen aanvullend onderzoek in moordzaak op Deventer woonwagenkamp © News United
Er komt geen aanvullend onderzoek naar de schoten die zijn gelost op het lichaam van Lauwie van Lies uit Deventer. De advocaat van de verdachte vroeg wel om dit onderzoek, maar de rechtbank wees dit af. Van Lies werd in april vorig jaar doodgeschoten.
Ter voorbereiding op de inhoudelijke behandeling van de zaak is in de pro formazitting in de rechtbank van Zwolle vanmorgen een 3D-visualisatie getoond, die meer duidelijkheid geeft van de situatie ten tijde van de moord op de 54-jarige kampbewoner Lauwie van Lies.

Mogelijk vijf keer geschoten

Hieruit blijkt dat het slachtoffer in de woonwagen op de bank zat, toen hij door 4 kogels is geraakt. Drie daarvan zijn geschoten op de borst van het slachtoffer, een enkele kogel raakte hem boven het oor aan de zijkant van zijn hoofd. Er is mogelijk een vijfde schot gelost, maar daarvan is de kogel nooit terug gevonden. 
Het technisch onderzoek heeft aangetoond dat er van dichtbij geschoten zou zijn. Uit het inschot op het hoofd zou blijken dat het schot gelost moet zijn op een afstand van 10 tot 75 centimeter, een van de inslagen op de borst zou zijn gelost op 2,5 tot 50 centimeter afstand.

Aanvullend onderzoek naar twee kogels

Twee van de vier kogels zijn afgevuurd vanuit een positie die in de 3D-visualisatie niet duidelijk werd. Het kan zijn dat het slachtoffer voorover bukte op het moment dat hij geraakt werd. Het kan ook zijn dat de verdachte een andere positie aangenomen heeft toen zij deze twee kogels afvuurde. 
Met het aanvullend onderzoek hoopte de advocaat van de verdachte te achterhalen hoe deze twee kogels werden afgevuurd.

"Verdachte kan aantal schoten niet herinneren"

De verdachte weduwe Gerritje B. zegt zich te herinneren dat ze onder het lopen twee keer zou hebben geschoten. Het pistool zou daarbij per ongeluk zijn afgegaan, omdat ze niet de intentie had om te schieten. 
Ze zegt zich niet te herinneren dat er meer schoten zouden zijn gevallen. De weduwe wijst er tijdens de pro formazitting op dat zij zichzelf ook slachtoffer voelt. Voordat zij het pistool in handen kreeg, zou het slachtoffer het wapen tijdens een ruzie op haar hoofd gericht hebben gehad.
Van het beeld dat dat bij haar achterliet, zou de verdachte nu nog nachtmerries hebben. De inhoudelijke behandeling van deze zaak staat gepland op donderdag 19 april.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.