nieuws

Steeds minder werklozen in Overijssel, grootste daling in Staphorst

UWV WERKbedrijf in Deventer
UWV WERKbedrijf in Deventer © UWV
Het aantal mensen met een ww-uitkering in Overijssel blijft afnemen. Het afgelopen jaar daalde het aantal mensen met een uitkering in iedere Overijsselse gemeente in vergelijking met een jaar eerder.
Dat blijkt cijfers van het CBS en het UWV, die door Local Focus in kaart zijn gebracht. Staphorst kende met 35,7 procent de grootste daling. 189 Staphorsters kregen vorige maand een uitkering, een jaar geleden waren dit er nog 294.

Ook in Twenterand forse daling

Ook in de gemeente Twenterand daalde het aantal werklozen. Het aantal nam hier in een jaar tijd met 35 procent af tot 640 ontvangers van een werkloosheidsuitkering. In januari 2017 waren dit er nog 984.
In Oldenzaal daalde het aantal werklozen met 14,5 procent relatief gezien het minst. Het totaal aantal werklozen kwam hier vorige maand uit op 686. Een jaar eerder waren dit er nog 802. 

Enschede veruit het meeste werklozen

In absolute aantallen kent Enschede veruit het meeste werklozen. Vorige maand zaten 3.264 Enschedeërs zonder baan, een jaar geleden waren dit er nog 4.132. Dit komt neer op vier procent van de totale beroepsbevolking.
Ook Zwolle en Deventer kennen met respectievelijk 2.655 en 2.316 inwoners nog veel werklozen. Dit is 3,8 en 4,5 procent van de totale beroepsbevolking. Alleen in Hengelo ligt dit percentage met 4,6 procent nog hoger. 

Minimale stijging door seizoensgebonden werk

Over heel Nederland gezien nam het aantal mensen met een ww-uitkering in de afgelopen maand licht toe in vergelijking met december 2017. Die maand nam het aantal met vijfduizend toe, wat een procentuele stijging van anderhalf procent is. 
Deze stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door seizoensgebonden werk. In de winter krijgt de bouwsector bijvoorbeeld minder opdrachten. In Overijssel is die stijging minimaal, met enkele tientallen werklozen per gemeente. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.