nieuws

Ontknoping zoektocht van Enschedeër naar Joodse familie anders dan gedacht

De ontknoping pakte anders uit dan verwacht: Enschedeër Carlos Breij was op zoek naar een Joodse familie die in de jaren '60 naar Israël emigreerde. De familie is gevonden. Maar de familie is niet Joods, en emigreerde niet naar Israël.
De oude film waarop een familie te zien is blijkt de vakantievideo van een Nederlands gezin. Breij erfde de oude Film8-beelden tien jaar geleden van een kennis. Te zien is een familie die afreist naar Israël. Breij dacht aan een emigratie: "Ik wilde de film terugbrengen naar de familie waar die hoort."
Na een jarenlange zoektocht deed Breij vorige week een wanhopige oproep op RTV Oost. Eerdere oproepen in kranten en speurwerk in het stadsarchief van Enschede liepen op niets uit. Ook werden foto's van de familie verspreid in de synagoge van Enschede.

Het ware verhaal

Breij bleek jarenlang in de verkeerde hoek te zoeken. Een vrouw uit Leeuwarden, Ini Huiskes, deed het ware verhaal uit de doeken. Ze herkende haar familie op TV: "Binnen één seconde herkende ik mijn zusje. Ik heb de film als kind gezien, maar dat dit op televisie kwam was heel bizar."

Onderduikers in huis

De film is gemaakt door Nico van Daalen, de man van wie Breij de film geërfd heeft. Zijn familie had vroeger onderduikers in huis. In 1961 is de familie uitgenodigd voor een bar mitswa in Israel, als dank voor hun hulp tijdens de oorlog. Ze zijn er zes weken geweest. 
Dit verhaal zag Breij niet aankomen: "Ik dacht echt dat het een compleet emigratieverhaal was, maar het steekt toch anders in elkaar. Ik vind het geweldig." De film is teruggegeven aan de familie. "Maar ik wil toch nog wel een keer naar Israël toe", besluit Breij. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.