nieuws

Hoonhorst aangeslagen na overlijden oud-premier Lubbers: 'Hij hoorde echt bij ons dorp'

Het overlijden van voormalig premier Ruud Lubbers maakt diepe indruk in Hoonhorst. Lubbers en echtgenote Ria hadden hier sinds 1995 hun tweede huis. “Hij deed het in een hele onopvallende rol, maar maakte zich echt sterk voor ons dorp.”
door Jan Colijn

CDA-icoon Ruud Lubbers was een leven in de schijnwerpers gewend, maar misschien juist wel daarom voelde hij zich in Hoonhorst zo thuis. Met echtgenote Ria woonde hij in een fraaie vrijstaande woning aan de rand van het dorp, waar ze opgingen in de gemeenschap.

Onopvallend bestaan
Volgens voorzitter Eline Elshof van Plaatselijk Belang ging het echtpaar echt op in de gemeenschap: “Op een hele onopvallende manier, maar toch heel betrokken. Je zag ze door het dorp fietsen, waren erbij tijdens het paasvuur en zaten in de Cyriacuskerk.”

Echte noabers
Lubbers en zijn echtgenote waren dan ook echte noabers: “Niet dat ze met iedereen in het dorp contact hadden ofzo. Die rol zochten ze ook helemaal niet. Maar ze hadden bijvoorbeeld wel warme contacten met mensen bij ze in de buurt. Gingen er een bakkie koffie drinken en toonden zich altijd oprecht geïnteresseerd in anderen.”

Inzetten voor dorp

Bovendien zette Lubbers zijn uitgebreide netwerk in voor het dorp. Hoonhorst profileert zich graag als duurzaam dorp en won daarmee meerdere nationale en zelfs internationale prijzen.
“Lubbers was erbij toen hier de laadpaal voor elektrische auto’s werd geïnstalleerd en hij was een van de eersten die een elektrische auto had. Met een actieradius waarmee hij zo ongeveer maar net op en neer kon pendelen tussen zijn andere woonplaats Rotterdam en Hoonhorst.”

Bescheiden rol
Ook speelde Lubbers een rol in een film over duurzaam Hoonhorst. “Geen hoofdrol, gewoon een bescheiden bijrol. Maar hij wilde echt wat betekenen voor ons dorp. Was bijvoorbeeld ambassadeur van de lokale Fakkertmolen, die nieuw leven is ingeblazen.

Ruud Lubbersstraat?
Of er nu een Ruud Lubbersstraat of een Ruud Lubbersplein in Hoonhorst komt? “Nou, daar hebben we nog geen moment bij stilgestaan. Daarvoor is dit nog te pril. Ik weet ook niet of dat iets is voor ons dorp. Aan de andere kant: het zou wel meer iets voor Hoonhorst dan bijvoorbeeld Dalfsen. Lubbers hoorde echt bij ons dorp.”
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.