nieuws

Jouk Huisman uit Rouveen strijdt voor het behoud van rieten daken in Staphorst

De rieten boerderijdaken, ooit een van de vele kenmerken van de gemeente Staphorst. Maar tegenwoordig zijn die daken een steeds schaarser wordend goed in Staphorst. Zonde, vindt Jouk Huisman uit Rouveen. Hij maakt zich als voorvechter hard voor het behoud van rieten daken.
Kern van het probleem, zo legt Huisman aan de RTV Oost Verkiezingskaravaan uit: het riet en de onderhoud daarvan is duur. En dus kiezen steeds meer Staphorsters voor dakpannen.
Dat terwijl Staphorst juist bekend staat om die rieten daken. "Staphorst is een uniek dorp", zegt Huisman trots. "We hebben ruim zeshonderd monumenten. En we zijn daar trots op. Trots op de streek, op de huizen die erin staan en daar is riet een onderdeel van."

Coöperatie

Maar hoe moet je mensen ervan overtuigen dat ze het riet op hun daken moeten behouden, of juist voor riet moeten kiezen ten opzichte van dakpannen? Dat is niet makkelijk, beseft Huisman. Hij denkt dat de gemeente daar na de verkiezingen een rol in moet gaan spelen.
Hij zou graag zien dat het gemeentebestuur een coöperatie opstart, waarin bewoners zich kunnen verenigen om samen met provincie en het Rijk te zorgen voor het behoud van de rieten daken. "En dan gaat het niet alleen om de kosten, maar ook om bijvoorbeeld duurzaamheid. Eigenlijk moet zo'n coöperatie zich inzetten voor alle facetten van zo'n rieten dak."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.