nieuws

Ecowoning in Kampen volledig uitgebrand: blussen lang niet mogelijk door type muurisolatie

Een ecowoning aan de Rietkamp in Kampen is afgelopen nacht volledig vernietigd door een brand. Doordat de vlammen doordrongen tot het isolatiemateriaal van de woning, was het voor de brandweer lang niet mogelijk de vlammen te blussen. Niemand raakte gewond.
Het gaat om een ecowoning die is geïsoleerd met stro. Het is niet duidelijk of de brand in het isolatiemateriaal is begonnen, of dat het vuur naar het materiaal is overgeslagen.

Langzaam

De brand drong in het beginstadium door tot het isolatiemateriaal, waardoor het niet mogelijk was om de brand van binnen of van buiten de woning te bestrijden. Hierdoor kon de brand heel langzaam en geleidelijk over het hele huis verspreiden.
Doordat de brand zich tussen de muren verspreidde, waren de eerste vlammen pas rond 22.30 uur zichtbaar. Deze konden vrij snel weer door de brandweer worden gedoofd. Nadat de brandweer meerdere keren probeerde binnen te komen, moesten deze pogingen rond 00.15 uur worden gestaakt omdat het te gevaarlijk werd.

Vernietigd
Uiteindelijk bleek er niets anders op te zitten dan de woning met een grijper in stukken te trekken, zodat de brandende stro zuurstof kreeg en volledig kon uitbranden. De hele woning is hierdoor vernietigd.

Schade
De bewoners zijn ongedeerd gebleven. Bewoners van de wijk Onderdijks zullen nog de hele dag in de rook en stank zitten. De schade zal in de tonnen lopen.
Het is niet bekend hoe de brand is ontstaan.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.