nieuws

Jente (9) uit De Lutte in actie voor konijnenopvang: ‘Deze hobby loopt wat uit de hand'

Ze is idolaat van konijnen en begint samen met moeder Maaike een speciale opvang. In de aanloop naar de opening van de ‘konijnen-creche’, brengt de negenjarige Jente uit De Lutte een vrolijk konijnenboek aan de man. “Over een konijnenmoeder die met vallen en opstaan leert hoe ze met haar konijn om moet gaan.”
Haar passie voor konijnen voert ver, erkent moeder Maaike Olde Monnikhof-Hesselink. De garage bij de woning op De Luttermolen wordt momenteel verbouwd tot konijnenopvang: “Maar inmiddels hebben we er hier nu al 34. Het loopt wat uit de hand.”

Aangestoken
Intussen heeft moeder Maaike ook dochter Jente aangestoken. “Ze is net zo dol op konijnen als ik. Zelf heeft Jente haar eigen konijn Roos. Ze loopt achter Jente aan en gaat bij haar liggen. Het is echt haar hondje.”

Handen uit de mouwen
Jente gaat straks dan ook volop de handen uit de mouwen steken in de opvang van haar moeder. “Stichting Konijnenopvang Maaike gaat die heten. De documenten liggen nu bij de notaris. Zodra dit is afgerond kunnen we aan de slag.”

Afdankertjes
Het is de bedoeling om straks in De Lutte allerlei konijnen op te vangen. “Zoals de twee konijntjes die recent met wat stro op Het Hulsbeek zijn gedumpt. Maar ook de ‘afdankertjes’, zoals ze heten. Van mensen die ze zat zijn.”

Impulsaankoop
Want konijnen zijn volgens Maaike vaak impulsaankopen. “Vooral als ze klein zijn, vinden mensen ze schattig. Maar vaak komt het er dan op neer dat ze in hun eentje in een hok in een hoek van de tuin wegkwijnen. Een konijn is echter niet bedoeld om alleen te zijn. Anders kunnen ze zelfs agressief worden.”

Advies

Haar advies voor wie een konijn wil aanschaffen: neem een mannetje en een vrouwtje. “Maar dan wel een gecastreerd mannetje. Anders laten de gevolgen zich raden.”

'Fantastische start'
Jente biedt nu via Facebook het konijnenboek te koop aan. “Dit boek is door de Stichting Konijnenbelangen gedoneerd aan opvanglocaties door het hele land. Zij mogen het vervolgens verkopen en de opbrengst houden. In het boek een leuk konijnenavontuur, maar vooral ook goede adviezen voor het houden van deze diertjes. Dat we het nu aan de man mogen brengen, is een fantastische start voor onze konijnenopvang.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.