nieuws

Overijssel wil haast maken met de vervanging van asbestdaken

Kamerleden bekeken onder meer de asbestsanering van tuinen in Goor
Kamerleden bekeken onder meer de asbestsanering van tuinen in Goor © Twitter Maurits von Martels
Het Rijk moet doorpakken met het verbod op asbestdaken. Die boodschap heeft de Provincie Overijssel samen met de Provincie Gelderland afgegeven aan de vijf Tweede Kamerleden die vrijdag op bezoek waren in de gemeenten Hof van Twente en Berkelland.
Volgens de provincies, die voorop lopen in de sanering van asbestdaken, is het van groot belang dat het verbod per 2024 gaat gelden. Overijssel en Gelderland lopen voorop in de aanpak van asbestdaken. Er is nog geen wettelijk besluit hierover waardoor de vervanging van de daken traag verloopt. Dat moet volgens de provinciale bestuurders veranderen. Zij pleiten daarnaast voor eenvoudigere regels én een oplossing voor financieel kwetsbare dakeigenaren.
Werkbezoek
De Kamerleden, onder wie CDA-er Maurits van Martels uit Dalfsen, gingen kijken in de Goorse woonwijk ’t Gijmink, waar een grote bodemsanering plaatsvindt in ruim 500 particuliere tuinen en openbaar groen. In dat project wordt een koppeling gemaakt met de verwijdering van asbestdaken. Ook werd een bezoek gebracht aan agrariërs in Hengevelde en Neede. In Hengevelde wordt in een brede aanpak gekeken naar de totale sociaal-financiële situatie van een agrarisch gezin.

Ronde tafelgesprek

Naast van Martels waren ook Roy van Aalst (PVV), Erik Ziengs (VVD), Cem Lacin (SP) en Suzanne Kröger (Groenlinks) aanwezig. Zij werden rond geleid door burgemeester Ellen Nauta van de gemeente Hof van Twente en financieel wethouder Harry Scholten. Namens gedeputeerde staten van Overijssel was Annemieke Traag present. Het werkbezoek is een vervolg op het ronde tafelgesprek dat in oktober in de Tweede Kamer heeft plaatsgevonden over de aanpak van asbestdaken. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.