nieuws

Van Poetin-propaganda beschuldigde Rus blijkt aan UT te studeren

Een in opspraak geraakte Russische student blijkt aan de Universiteit Twente te studeren. Het gaat om de 25-jarige Nikita Ananjev, die in het verleden meermalen in verband is gebracht met pro Poetin-propaganda. Zelf vindt hij dat er niets aan de hand is: “Ik maak slechts gebruik van de vrijheid van meningsuiting, een democratisch recht.”
door Jan Colijn en Ties van der Heide
Ananjev is tweedejaars student International Business. Op zijn tiende kwam de geboren Moskoviet naar ons land. Zijn moeder, een Tataarse vrouw, trouwde hier met een Rus. Na een studie aan de Erasmus-universiteit verkaste Ananjev naar Twente, waar hij momenteel aan de UT studeert en in Hengelo woont.

'Neder-Rus'
Ananjev heeft zowel een Russisch als Nederland paspoort. Over zichzelf zegt hij dat hij “het leven leidt van een Rus, opgegroeid in Nederland, die probeert beide culturen met elkaar te verbinden”.
De UT-student is in het verleden echter meermalen in verband gebracht met Russische propaganda. Zo werden de Nederlandse onderzoeksresultaten over de MH17-ramp in twijfel getrokken in het voordeel van het Kremlin.

Netwerk

Zo zou de ‘Neder-Rus’ volgens de NRC deel uitmaken van een netwerk van pro-Russische activisten, dat probeert de publieke opinie te bespelen. Dat gebeurt met demonstraties en door op internet te ageren tegen de ‘demonisering van Rusland’. Op die manier zou worden geprobeerd de mening te beïnvloeden van de circa 30.000 Russen die in ons land wonen.

New York Times

The New York Times lichtte ook al eens het doopceel van Ananjev. Zo zou de UT-student behoren tot het team van voormalig Kamerlid Harry van Bommel. De SP’er zou volgens de Amerikaanse krant in de aanloop naar het Oekraïne-referendum hebben samengewerkt met de Russen. Van Bommel wees de aantijgingen echter resoluut van de hand.

Ananjev vindt alle ophef maar overdreven: “Ik ben Nederlandse onderdaan en maak slechts gebruik van de vrijheid van het woord.” 

Trollen
Ananjev zegt dat op volledig legitieme wijze te doen: door middel van demonstraties. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) waarschuwde recent voor zogenoemde trollen, die met nepnieuws verspreid via sociale media verdeeldheid zouden willen zaaien in de westerse wereld.
Wat Ananjev betreft een typisch geval van de pot die de ketel verwijt dat-ie zwart ziet. “Was het niet minister Zijlstra, die met een leugen anti-Russische gevoelens aanwakkerde.”

‘Ik ben geen trol’
“Nee, ik ben geen trol. Ik vraag me ook af of ze weleens bestaan. Is het geen verzinsel? Ik heb er in ieder geval nog nooit een gezien.”
De UT-student benadrukt bovendien dat hij de pro-Russische 'campagne' uit eigen zak betaalde: "Wij krijgen geen financiële ondersteuning."

Aangifte

Ananjev deed deze week bij de politie Oost-Nederland aangifte tegen D66-voorman Pechtold. “Wegens discriminatie. Deze week digitaal, volgende week moet ik naar het politiebureau. Omdat Pechtold heeft gezegd dat hij ‘de eerste Rus nog moet tegenkomen die zijn eigen fout rechtzet’. Zonder enige nuance. Alsof álle Russen fout zijn. Als Wilders zich strafrechtelijk moet vervolgens voor zijn ‘minder Marokkanen-uitspraak’ dan geldt dat ook voor Pechtold.”

Reactie UT

“Volgens onze informatie gaat het om een in Nederland opgegroeide student die zich actief pro-Russisch opstelt”, zo laat een woordvoerder van de UT in een reactie weten. “Hij draagt deze denkbeelden niet uit namens de UT, maar als privépersoon. Wij selecteren studenten op geschiktheid. Bij een eventuele aanvraag van een verblijfsvergunning is het de IND die kijkt naar eventuele risico’s.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.