nieuws

D66 Kampen wil checklist voor omgang met burgers

D66 Kampen wil checklist
D66 Kampen wil checklist © RTV Oost / Rogier van den Berg
Kampen moet een checklist maken voor de omgang met burgers. Donderdag komt de partij met een motie voor het hanteren van een checklist burgerparticipatie. "Een soort van gedragscode bij de omgang met burgers", zegt D66-fractievoorzitter Pascal Jacobs.
Volgens de partij hebben inwoners van Kampen de laatste tijd regelmatig geklaagd over de wijze waarop de gemeente  met hen omging. Zo presenteerde de gemeente onlangs een zelfbedacht plan voor een parkeerdek bij het project Bolwerk Buitenwacht. Daarmee werden de omwonenden volgens D66 voor de tweede keer in korte tijd de gordijnen in gejaagd. 
“Het is hoog tijd dat de gemeente Kampen aan zijn inwoners durft te laten zien wel degelijk in staat te zijn van burgerparticipatie een succes te maken”, stelt Jacobs.
“De gemeente moet bij een vijftal voorbeeldprojecten bereid zijn te willen uitblinken in de omgang met burgers en te willen leren van de ervaringen die daarbij worden opgedaan. Het hanteren van een checklist burgerparticipatie als een soort van gedragscode bij de omgang met burgers, kan daarbij heel handig zijn.”

In gesprek blijven
D66 vindt het begrijpelijk dat veel bewonersorganisaties zich afvragen waarom ze nog langer zoveel tijd en moeite stoppen in overleg met de gemeente. “Toch is het van groot belang voor de gemeente dat burgers in gesprek blijven met de gemeente”, vindt Jacobs.
"De tijden dat de gemeente zelf wel uitmaakte wat er te gebeuren staat in de gemeente is allang voorbij. We zullen toch echt samen met onze inwoners wat van deze gemeente moeten maken. De gemeente Kampen zal daarom het vertrouwen van de burger moeten herwinnen.”

Checklist
Met de checklist hoopt D66 dat de gemeente het vertrouwen van de burger terugwint. 
“Niemand vindt het erg dat een gemeente fouten maakt, zolang de gemeente die fouten maar durft te erkennen en bereid is ervan te leren. Door een aantal voorbeeldprojecten te benoemen geef je aan als gemeente dat je jezelf toch een beetje de maat durft te nemen. Het hanteren van zo’n checklist burgerparticipatie kan daar zeker bij helpen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.