nieuws

"Weinig verandering gaat Kampen stemmers kosten."

"Politiek gezien moeten er de komende jaren echt een aantal dingen worden afgerond in Kampen," vindt journalist en inwoner Wim Schluter. Dat er in de gemeente geen duidelijke knopen worden doorgehakt, beïnvloedt volgens Schluter de verkiezingsopkomst. "Er is de afgelopen jaren niet veel veranderd in de politiek en dat kan resulteren in weinig stemmers."
Schluter doelt op de bouw van de parkeergarage Buitenhaven, waar problemen zijn met vervuilde grond. "Als het mee zit wordt de bouw volgende week weer hervat na een jaar stil te hebben gelegen." Ook de monumentale villa aan de Bovenhavenstraat blijft een punt van discussie. "De villa gaat volgens de laatste berichtgeving worden gesloopt, maar dingen in Kampen gaan niet altijd zo snel, dus of het echt gaat gebeuren is nog maar de vraag."

De eeuwige koopzondag

Het grootste punt van discussie in Kampen is nog altijd de koopzondag. "Die eeuwige koopzondag wordt een belangrijk thema op 21 maart." Erg hoopvol is Schluter niet. "Er zal ongetwijfeld een discussie over komen in de nieuwe coalitie, maar ik denk eerlijk gezegd dat een meerderheid nog steeds tegen die koopzondag is." De huidige coalitie laat zien dat Kampen nog steeds een christelijke gemeente is. "We hebben wel eens het idee dat het hier in de binnenstad wat liberaler is, maar we moeten ook rekening houden met een wat behoudender deel aan de overkant." Schluter doelt daarmee op de omliggende plaatsen als Wilsum en Grafhorst. Daar wonen veel mensen die tegen koopzondagen zijn. 

Lage opkomst

Schluter heeft niet echt het gevoel dat inwoners bezig zijn met de komende gemeenteraadsverkiezingen. "Of het leeft.. ik vraag het me af. Er is een vast clubje waarbij het leeft maar de rest zal het misschien wel een worst wezen. We gaan het zien op 21 maart." Hij denkt dat het feit dat er politiek gezien weinig verandert, Kampen stemmers gaat kosten. "Dat is natuurlijk niet zo best, we hopen altijd dat het opkomstpercentage gaat stijgen, maar er is de afgelopen jaren inderdaad niet veel veranderd in de politiek."

Revolutionair

Die verandering leek er vier jaar geleden te komen toen de SP één van de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. "Een coalitie met de SP was voor Kampen revolutionair." De partij  stapte snel uit het college na een conflict over de vergoedingen voor thuiszorg. De plek werd ingenomen door de SGP. De SP doet dit jaar niet mee maar enkele raadsleden maken onder de naam Kampen Sociaal een doorstart.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.