nieuws

Busreizigers in Haaksbergen boos over vertraging door wegwerkzaamheden

Openbaar vervoer bus
Openbaar vervoer bus © iStock / undefined undefined
De komende maanden ligt de Eibergsestraat in Haaksbergen er een flinke periode uit vanwege ingrijpende wegwerkzaamheden. Doorgaand verkeer is tijdens de periode waarin de werkzaamheden plaatsvinden niet mogelijk. Busverkeer ook niet. Dat zorgt tot nu toe voor de nodige overlast en irritatie bij reizigers. Wethouder Annette Nijhuis begrijpt de kritiek.
De buslijnen van en naar de Achterhoek en lijn 59 naar Hengelo kunnen tijdens de bouwfase niet via de Eibergsestraat. Rijden via de woonstraten in de buurt is geen optie, omdat die daar niet geschikt voor zijn. 
Wethouder Annette Nijhuis begrijpt de irritatie bij reizigers. "Overlast door wegwerkzaamheden is altijd vervelend als je moet reizen met het openbaar vervoer. Gelukkig begrijpen de meeste reizigers dat vertraging soms niet te vermijden is."
Via onder meer social media komen klachten van reizigers ook binnen bij de gemeente. "Het is prima dat mensen hun grieven ook met ons delen, maar de busmaatschappijen zijn primair verantwoordelijk. Reizigers kunnen er op rekenen dat wij bij Syntus en Arriva blijven aandringen voor een betere oplossing. Want zoals het nu gaat vindt ook de gemeente Haaksbergen geen gewenste situatie", zegt Nijhuis.

Moeilijk uit te leggen

Wat veel reizigers niet snappen is dat ze soms twintig minuten extra moeten lopen en dan ook nog eens duurder uit zijn. Nijhuis vindt dat ook moeilijk uit te leggen. "Zodra bekend werd dat de Eibergsestraat langere tijd volledig afgesloten moest worden, zijn wij in overleg gegaan met de busmaatschappijen"
De gemeente stelde een oplossing voor waarbij er nauwelijks overlast voor reizigers is. Vanuit de Achterhoek over de N18 rijden tot de kruising Wiedenbroeksingel en vanaf daar terug naar het busstation. De vervoerders geven aan dat dit geen mogelijkheid is, omdat de dienstregeling deze extra lus niet toestaat. "Uiteindelijk is het aan de vervoerders zelf om keuzes te maken", aldus Nijhuis.

Compenseren

Bij de vervoerders is de vraag neergelegd uit te zoeken of aanvullende maatregelen mogelijk zijn en wat deze dan kosten. De provincie Overijssel is de opdrachtgever voor het openbaar vervoer en onderzoekt de mogelijkheid om reizigers die duurder uit zijn financieel te compenseren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.