Winter in Overijssel: Plat, platter, platst en vlaai

RTV Oost volgt deze week twee families op vakantie in elkaars provincie: de familie Ensink uit Holten en de familie Baltus uit het Limburgse Valkenburg. Hoe ervaren ze de streekeigen gewoonten, de natuur, musea, culinaire specialiteiten, attractieparken en natuurlijk de inwoners?

Zeg je Limburg, dan zeg je vlaai. De vakantie van het Sallandse gezin begint met deze zoete lekkernij. Maar daarna mag het sportieve gezin de ijzers onder binden. Op het programma staat de schaatsbaan in Geleen.

Vader Harold praat alsof hij de kwaliteiten van Sven Kramer heeft, maar heeft niet echt de slag te pakken. Op de buitenbaan leeft het gezin zich uit op hoge noren, binnen wordt er van het ijs genoten op ijshockeyschaatsen. Na deze eerste dag strijkt het gezin neer in een prachtig resort in Bemelen.

Plat

Ook het Limburgse gezin komt aan. De eerste indruk van Overijssel? "Plat, platter, platst", volgens Angie. Als eerste neemt het gezin een kijkje in de Mariagrot in Luttenberg. Het doet Dave meer denken aan een grote steen met een gat erin. Geen echte grot zoals thuis in Limburg.

In Luttenberg bezoekt de Limburgse familie een klompenatelier. Daar zien ze hoe dit ambachtelijke beroep met de nodige humor wordt uitgevoerd. Angie vindt de klomp maar niets. En dat terwijl ze thuis toch minstens veertien paar schoenen heeft. Overnachten mag het gezin in Den Ham, in een sfeervol houten huis.

Meer over dit onderwerp:
Winter in Overijssel Verhalen
Deel dit artikel: