nieuws

Verkiezingskaravaan op bezoek in CDA-bolwerk Tubbergen

De politieke situatie in Tubbergen, de halteplaats van de verkiezingskaravaan vandaag, is om meer dan één reden bijzonder. Het CDA heeft met tien van de negentien zetels de absolute meerderheid in de gemeenteraad en met Wilmien Haverkamp staat er een 'partijloze' burgemeester aan het hoofd van het college van B&W.
Met de winst van het CDA (+twee zetels) bij de vorige verkiezingen werden oude verhoudingen hersteld. Tubbergen, de meest gelovige gemeente van Overijssel, staat bekend als CDA-bolwerk. Maar het CDA verloor in 2010 vier zetels en maakte hierdoor van 2010-2014 geen deel uit van het college. 
Dorpen Centraal maakte in 2014 vanuit het niets met twee zetels de intrede in de gemeenteraad, maar zag dat raadslid Leon Oosterik zich eind vorig jaar afscheidde. Hij dacht dat zijn partij niet mee zou doen aan de gemeenteraadsverkiezingen maar op het laatste moment heeft Dorpen Centraal besloten alsnog mee te doen. Oosterik is nu kandidaat namens het CDA. 
Even leek D66 onder leiding van oud-gedeputeerde Erik Lievers mee te doen aan de verkiezingen in Tubbergen, maar met het afhaken van Lievers, vanwege tijdgebrek, gaat dit niet door. Wethouder Tom Vleerbos keert in elk geval niet terug. Hij is niet verkiesbaar namens zijn partij Gemeentebelangen/VVD. 
Grote politieke geschilpunten waren er de afgelopen jaren niet. Raadsbreed is er ongerustheid over de lozingen van afvalwater door de NAM, tevredenheid is er over de bouw van een nieuwe sporthal in Tubbergen.
Tubbergen is volgens de AD-misdaadmeter de veiligste gemeente van Nederland. Het noaberschap, waar iedereen goed op elkaar let, is er nog aanwezig. Maar de gemeente werd wel verrast door de situatie rond een familie die ervan wordt beschuldigd een zwakbegaafde man als 'slaaf' te hebben uitgebuit. Over noaberschap gesproken: Noaberkracht, de ambtelijke samenwerking met Dinkelland, gaat gepaard met perikelen.
Inwoners roepen via RTV Oost de partijen onder meer op meer aandacht te schenken aan milieu/duurzaamheid en de bouw van voldoende woningen voor jonge inwoners. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.