Winter in Overijssel: Cultuur snuiven van de bovenste plank

RTV Oost volgt deze week twee families op vakantie in elkaars provincie: de familie Ensink uit Holten en de familie Baltus uit het Limburgse Valkenburg. Hoe ervaren ze de streekeigen gewoonten, de natuur, musea, culinaire specialiteiten, attractieparken en natuurlijk de inwoners?

Cultuur! Met dat woord kan de dag van beide families worden samengevat.

Smakelijke activiteit

Het gezin uit Holten begint met een rondleiding in de Bisschopsmolen in Maastricht. Een molen die zowel dienst doet als watermolen en als vlaaienbakkerij. Met de Limburgse vlaaien heeft de familie begin deze week al kennisgemaakt, maar vandaag gaat ze nog een stapje verder. Tot grote vreugde van moeder Annemarie mag het vijftal zelf aan de slag met deze lekkernij tijdens een workshop ambachtelijk vlaaien maken.

Na de smakelijke workshop is het tijd voor rust en bezinning. In een kerk worden kaarsjes opgestoken. De familie sluit de dag af met een stadswandeling. 

Toeristische tochtjes en midwinterhoorn blazen

Ook het Valkenburgse gezin mag een beetje cultuur snuiven. De eerste activiteit is een toeristisch tochtje op de Sallandse Heuvelrug bij Nijverdal. Daarna volgt een winterse tour in een echte Arreslee. 

Een paar midwinterhoornblazers staat het viertal op te wachten om uitleg te geven over de traditionele midwinterhoorn. Natuurlijk mogen ze het zelf ook proberen. Dit blijkt nog niet zo makkelijk te zijn..

Daarna wordt het gezin meegenomen door boswachter Ine. Ze maken een wandeling door de prachtige natuur en als afsluiter van de dag brengen ze een bezoek aan de Sterrenwacht.

Meer over dit onderwerp:
Winter in Overijssel Verhalen
Deel dit artikel: