nieuws

De verkiezingskaravaan staat stil bij de Zwolse strijd tussen vrijheid en principes

De Verkiezingskaravaan staat vandaag in Zwolle
De Verkiezingskaravaan staat vandaag in Zwolle © RTV Oost
Een aardverschuiving. Zo werd de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Zwolle vier jaar geleden genoemd. Vandaag peilt de RTV Oost-verkiezingskaravaan de politieke stemming in de provinciehoofdstad.
In 2014 wonnen ChristenUnie, D66 en SP veel zetels. De ChristenUnie werd zelfs de grootste partij en formeerde met PvdA, D66 en VVD een nieuw college. De stempel die de christelijke partij op het coalitieprogramma drukt, begint een beetje te knellen.

Zondag vrij

Zo is de zondagopenstelling een prominent verkiezingsthema, zo blijkt ook uit de reacties die op verzoek van RTV Oost zijn gemeld. In de gemeenteraad hebben CDA en Swollwacht pogingen ondernomen om de zondag vrij te geven, en ook coalitiepartijen beginnen te morren.
Maar de ChristenUnie geeft niet toe. Wel zijn halverwege de afgelopen periode de koopzondagregels versoepeld. Ook is er een proef met vrije sluitingstijden voor de horeca. 

Voorspoed

Het beleid om 'funshoppen' tegen te gaan en de vrijheid van ondernemers te beperken, past volgens criticasters niet bij een stad met de omvang van Zwolle. Economisch gezien kent de stad de laatste jaren veel voorspoed. Het station is grondig verbouwd en ook de bedrijvigheid trekt aan. Zo plukt de gemeente (en de regio) de vruchten van het nieuwe distributiecentrum van Wehkamp op industrieterrein Hessenpoort. 

Op de kaart

De goede prestaties van voetbalclub PEC Zwolle, museum de Fundatie en Koningsdag in 2016 hielpen de stad nog meer op de kaart te zetten.
De groei kent ook nadelen. Er staan dagelijks veel files rondom de stad, het openbaar vervoer is nog niet toegerust op de toename van het forenzen- en studentenverkeer en ook de omgeving van het station worden aangepast.

Vertrek

Politiek gezien was het vertrek van PvdA-wethouder Nelleke Vedelaar volgens vriend en vijand een aderlating. In de gemeenteraad kreeg D66 te maken met een vervroegd afscheid. Raadslid Orhan Cetin werd uit de fractie gezet omdat hij onvoldoende de standpunten van de partij verwoordde. Hij ging door als éénmansfractie maar keert na de verkiezingen niet terug. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.