nieuws

Smeekens en Mulder balen: "Met een gemiddelde race ga je het niet redden"

Wereldkampioen Jan Smeekens droomde vooraf van een medaille op de olympische 500 meter. "Ik wilde op het podium eindigen. Ik wist dat daarvoor een magische rit nodig was. Ik weet ook dat ik het in me heb, maar het kwam er helaas niet uit. De teleurstelling is echt heel groot", gaf de 31-jarige schaatster toe nadat hij als tiende was geëindigd.
Volgens Smeekens reed hij een modale rit. "Niet heel goed, maar ook niet heel slecht. Maar met een gemiddelde race ga je het hier gewoon niet redden. Ik wist meteen dat mijn tijd van 34,93 niet voldoende zou zijn voor een plak. Dat stemt me verdrietig."
Smeekens kwam zondag tijdens de laatste training nog hard in botsing met de boarding op de Gangneung Oval. "Of dat van invloed is geweest? Dat denk ik wel. Het was een soort kleine aanrijding met de auto. Je probeert het weg te stoppen, maar ideaal is anders. Je wordt er zeker niet beter van."

"Te rommelig"

Ook Ronald Mulder reed niet de race waarop hij gehoopt had: "Ik maakte twee of drie foutjes. Het was te rommelig voor een medaille."
Mulder, bij Sotsji 2014 na twee races goed voor brons, had tegen de latere winnaar Havard Lorentzen uit Noorwegen nog wel een sterke start. 
De bijna 32-jarige Mulder, die niet van plan is om na dit seizoen te stoppen, kwam tot de harde conclusie dat hij in de belangrijkste race in vier jaar tijd niet het beste van zichzelf had laten zien. "Ik weet hoe ik moet winnen met slechts één race, maar dat heb ik helaas hier niet bewezen. Ik merkte gewoon dat ik niet echt top was. Ik was te veel aan het haasten en jagen. Heel frustrerend."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.