nieuws

Deventer student lanceert toverzwembroek: voor wie deze zomer de blits wil maken op strand

Als de voortekenen niet bedriegen, is het de komende zomer dé manier om de blits te maken op het strand en in het zwembad. De Deventer student Tom van Dieren (19) ontwikkelde een zwembroek die bij contact met water razendsnel in allerlei hippe kleurtjes verandert.
Is het nou eigenlijk een kameleonzwembroek, een regenboogzwembroek of een toverzwembroek? “Haha, maakt me niet uit hoe mensen het noemen. Als ze het maar leuk vinden.”

Revolutionair textiel

Van Dieren, afkomstig uit Apeldoorn, is tweedejaars student Small Business aan Saxion in Deventer en geestelijk vader van dit revolutionaire stukje textiel. “Ik wilde naast mijn studie nog iets leuks doen. Bij een ritje in de trein bedacht ik me dat de bikini voortdurend verandert, maar de zwembroek is de afgelopen dertig jaar amper aangepast.”
Wat hem op het idee bracht van de verkleurende zwembroek. Maar de praktijk bleek een stuk weerbarstiger. “Vroeger had je wel verkleurende shirtjes, maar voor badtextiel is dat een stuk lastiger te realiseren. Bovendien moet het vliegensvlug gaan. Binnen een paar seconden. Als je in het water springt, moet je met een andere kleur zwembroek weer boven komen.”
Tekst gaat verder onder de foto.

Talloze experimenten

Na een jaar van zijn licht opsteken bij allerlei textielexperts en talloze experimenten, heeft hij nu vier prototypes. “We hebben een promofilmpje opgenomen en kregen hele enthousiaste reacties van andere zwemmers.”
Hij heeft nu vier exemplaren. Via het financieringsproject Kickstarter.com wil hij nu zijn eigen bedrijfje Sea’sons lanceren. “Daarvoor heb ik 15.000 euro nodig. Ik heb Sea’sons dinsdagochtend online gezet en vanaf het begin loopt het storm.”

'Alles zelf doen'

Wie een zwembroek wil, kan zich voor vier tientjes inschrijven. Als Van Dieren het benodigde geld bijeen heeft, start de productie. “Dat is het mooie aan de Kickstarter-formule. Ik had natuurlijk ook bij de bank 15.000 euro kunnen lenen, maar ik wilde dit per se allemaal zelf doen.”
Straks dus ook meekleurende bikini’s? “Nou, bij zwembroeken heb je maar een paar maten nodig, voor bikini’s ligt dat anders. Dat maakt het een stuk kostbaarder en ingewikkelder. Voorlopig hou ik het nog maar even bij mijn zwembroeken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.