Gasten niet in gevaar door granaat die eeuw in hotel in Delden lag: geen risico op ‘patatje oorlog’

Het is het grote mysterie: wie legde een granaat achter de keukenmuur van hotel-restaurant De Sevenster in Delden? Het projectiel is intussen door de EOD onschadelijk gemaakt. Zijn gasten liepen volgens uitbater Christian Rosendal geen gevaar: “Er was geen risico op een ‘patatje oorlog’.”

Bij De Sevenster lijkt het of de tijd stil heeft gestaan. Het etablissement ademt de sfeer van weleer. Een interieur dat Christian en echtgenote Annemarie koesteren en ongemoeid laten.


Maar omdat de keuken op de schop wordt genomen, was Rosendal aan het klussen. Het sloopwerk neemt hij namelijk voor eigen rekening.

Dit weekeinde stuitte hij tot zijn grote schrik op een onontplofte granaat, die verscholen lag achter een keukenmuur. “Ik heb de boel laten liggen en meteen de politie gebeld, die op haar beurt de Explosieven Opruimingsdienst alarmeerde.”


Op haar na gemist
Het bleek te gaan uit een zogenoemde splintergranaat uit de Eerste Wereldoorlog. “Gevuld met allerlei kleine kogeltjes. Als-ie ontploft, krijg je een schot hagel op je afgevuurd. En dan te bedenken dat ik ‘m met de bats op een haar na heb gemist.”


Het projectiel werd meteen afgevoerd en in het buitengebied van Delden tot ontploffing gebracht.

De grote vraag is nu waar de granaat vandaan komt. “Wij runnen het hotel intussen elf jaar. Daarvoor werd het circa een eeuw lang bestierd door de familie Schuphaus. Theo, de vorige eigenaar, kon me vertellen dat zijn opa Bert nog in het verzet heeft gezeten en fervent verzamelaar van oorlogsspulletjes is. Maar goed, dan hebben we het over de Tweede Wereldoorlog. Deze granaat kwam uit de Eerste Wereldoorlog.”


'Patatje oorlog'

Het vermoeden bestaat dat de granaat al ruim een eeuw in De Sevenster heeft gelegen. “Dit hotel is gebouwd in 1911. Maar degenen die het zouden kunnen vertellen, leven allen niet meer. Ik maak me geen illusie: het zal altijd wel een groot mysterie blijven.”

Rosendal benadrukt dat de gasten van het hotel en restaurant nooit gevaar hebben gelopen. “Het ding lag in een verre uithoek. Haha, nee, er was geen enkel risico op een ‘patatje oorlog’.”

Meer over dit onderwerp:
Hof van Twente Nieuws
Deel dit artikel: