Streektaal terug in het onderwijs

Maart is dialectmaand, want meertalige ontwikkeling is volgens Willemijn Zwart van kenniscentrum en productiehuis voor streekcultuur in Overijssel 'IJsselacademie' belangrijk. En dan vooral voor jonge kinderen.

Onderzoeken wijzen vaker uit dat mensen die twee of meer talen spreken beter scoren op het gebied van aandacht, het maken van plannen, het oplossen van problemen en het onthouden. 

Volgens onder anderen Zwart geldt hetzelfde voor mensen die naast het ABN, een dialect spreken. Eerder schreef zij hierover een blogpost.

Streektaal in het onderwijs

Provincie Overijssel gaf de Ijsselacademie opdracht om lesmateriaal te maken op het gebied van streektaal. Nu integreren zij in kleine stapjes het dialect in het basisonderwijs. Dit doet ze onder meer met een nieuwsbrief die elk kwartaal uitkomt. 

In de nieuwste editie van de nieuwsbrief stonden 3 (voor)leesverhalen; in dialect. Al eerder plaatste de organisatie artikelen bedoeld voor kinderen in het basisonderwijs. In de december editie stond lesmateriaal gebaseerd op het bekende Twentse liedje van: op hoes opan veur kesmis

Er is ook een nieuw educatieplatform opgezet. "De hoop is verschillende instellingen die zich met cultureel erfgoed bezig houden hier te bundelen en gezamenlijk contact met scholen in de regio te onderhouden", legt Zwart uit. 

Aanhaken bij Wiesneus

De IJsselacademie wil door. "We hebben nu een subsidieaanvraag lopen voor 'Het verhaal van Overijssel' om naast de ontwikkeling van lesmateriaal ook aan te haken bij de Wiesneus, een blad dat in Drenthe al langer in maart Dialectmaand (meertmaond-dialectmaond) verspreid wordt op basisscholen. Het ziet er naar uit dat we deze subsidie gaan krijgen, dus is het belangrijk voor ons dat zoveel mogelijk scholen zich aanmelden voor het ontvangen van dit gratis dialecttijdschrift in maart 2019", zegt Zwart.

En juist dat is een belangrijke reden om nu de publiciteit op te zoeken. "Er is gekozen om door middel van voorleesverhalen uit eerdere Wiesneus nummers aan te haken bij Dialectmaand. Wij hopen zo de aandacht van scholen te trekken".

Meer over dit onderwerp:
Cultuur streektaal dialect
Deel dit artikel: