nieuws

Is Luttenberg ontstaan door zand van een reus?

'Er was eens een reus die van Oostenrijk naar Engeland liep met een grote zak zand op zijn rug. De zak scheurde en het laatste restje zand werd er in de buurt van Luttenberg uitgegooid.' Het is een passage uit het Overijsselsch Sagenboek, maar volgens Luttenberger Hennie Tijs zo'n mooi sprookje dat hij er een prentenboek van maakte.
Leerlingen van basisschool Esmoreit in Luttenberg kregen het boek vandaag voor het eerst te zien. Tijs ging alle klassen af om uit zijn prentenboek voor te lezen. "Het idee is een jaar of drie geleden ontstaan", zegt Tijs. "Als hobby heb ik tekenen en schilderen. Het boek wilde ik maken ter ere van het 700-jarig bestaan van Luttenberg." 

Luttenberg ontstaan door een reus?

"Het is een volksverhaal", legt Tijs uit. "Honderd jaar geleden is dit verhaal opgeschreven in het Overijsselsch Sagenboek. Een reus kwam met een zak zand vanuit Duitsland naar Nederland met als doel de zee dicht te gooien. Maar de zak zand ging stuk, zo zou 150.000 jaar geleden de Sallandse Heuvelrug zijn ontstaan." 
Dat de plaats Luttenberg niet in de sage voorkomt, maakt voor Tijs niet uit. "Luttenberg hoort wel bij het gebied. Ik heb het volksverhaal vanuit Luttenbergs perspectief anno 2018 neergezet."  

'Ik geloof het'

Tijs brengt het prentenboek in eigen beheer uit. Volgende week zondag wordt het gepresenteerd in het dorpshuis. Bezoekers kunnen dan letterlijk door het boek wandelen. Of hij het verhaal van de reus zelf gelooft? "Het is net als met Sinterklaas", zegt Tijs. "Als ik door het boek blader, geloof ik het." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.