nieuws

'Na zwaar jaar ligt ZGT op koers', aldus bestuursvoorzitter Ruikes

Ziekenhuis ZGT in Hengelo en Almelo heeft zoals verwacht 2017 afgesloten met een verlies van 11 miljoen. Voor 2018 zijn afspraken gemaakt met verzekeraars.
ZGT heeft een zwaar jaar achter de rug en staat ook de komende jaren voor een flinke uitdaging. Over 2017 leed de ziekenhuisgroep een verlies van 11 miljoen euro en ook 2018 zullen er rode cijfers worden geschreven. In 2019 verwacht ZGT weer een positief resultaat te behalen.

Jaarcontract

Een van de oorzaken waren de hoge kosten van complexe zorg. Volgens ZGT werd er door verzekeraars onvoldoende vergoed. Met drie zorgverzekeraars heeft het ziekenhuis een jaarcontract met verbeterde afspraken afgesloten. Het komende half jaar zal er intensief worden samengewerkt met zorgverzekeraar Menzis. Daarna wordt gekeken of er weer meerjarige contracten mogelijk zijn. 

165 maatregelen

Om het tij te keren heeft het ziekenhuis 165 maatregelen genomen. Zo was ZGT terughoudend met het aannemen van nieuwe mensen, werden afdelingen slimmer georganiseerd en werd verband en gipsmateriaal op bijvoorbeeld de OK en de gipskamer gestandaardiseerd.

Mogelijk minder gedwongen ontslagen

Meest ingrijpend maatregel is reductie van het aantal fte's. Het ziekenhuis verwacht dat er de komende jaren 150 verdwijnen. Ton Ruikes is echter voorzichtig optimistisch over het aantal gedwongen ontslagen. "Door natuurlijk verloop, minder vacatures en slimmer omgaan met afdelingen wordt de kans op gedwongen ontslagen bij de eerste groep van 70 fte's steeds kleiner."

Knoop doorhakken

Eind maart wordt de knoop doorgehakt en weet ook het personeel waar de klappen vallen. De verwachting is dat er zo'n 45-fte bij de staf- en facilitaire-afdelingen en 45-fte's bij de zorg en medische ondersteuning verdwijnen, de rest bij de overige diensten en door volumereductie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.