nieuws

"PvdA Zwolle gebruikt nieuwe WRZV-hallen als verkiezingsonderwerp"

Zwols stadhuis
Zwols stadhuis © RTVOost / Ruud Dilling
In Zwolle werd gisteren gedebatteerd over de nieuw te bouwen WRZV-hallen in de stad, maar het voornaamste debat speelde zich af op Twitter. Vooral de PvdA in de provinciehoofdstad kreeg de wind van voren.
Raadslid Frankwin Mussche had namelijk zijn twijfels bij het voorstel van het college, dat fors duurder uitpakt dan beoogd. Mussche wilde daarom meer duidelijkheid van wethouder René de Heer en het besluit eventueel over de gemeenteraadsverkiezingen heen tillen. 

Dat was tegen het zere been van WRZV-voorzitter Freddy Eikelboom. "Zij willen dit als enige fractie als verkiezingsonderwerp gebruiken", stelt hij, terugblikkend op het debat. "Mussche had het voorstel om het na de verkiezingen te behandelen. Het gaat om een behoorlijk bedrag, de kosten zijn veel hoger, dat verdient zeker een kritische blik", vervolgt hij.

"Willen zekerheid"

Mussche stelt vooral zekerheid te willen voor hij instemt met het plan. "Wij willen de zekerheid hebben dat het bedrag in de toekomst niet nog hoger wordt. Als iets vijftien miljoen euro kost moet je niet verwachten dat iedereen gelijk de applausmachine aanzet."
Dat Mussche het onderwerp voor de verkiezingen zou gebruiken, weerlegt hij resoluut. "Dit is mijn laatste onderwerp als raadslid, ik wil dat goed afhandelen voor de stad. Niet voor de verkiezingen. Blijkbaar denken mensen dat alles om verkiezingen draait. De makkelijkste manier is om op alles ja te zeggen, maar dat gaat mij te ver."
Het voorstel om eventueel te wachten met het besluit, heeft volgens Mussche enkel een praktische reden. "Volgens het voorstel moet hier jaarlijks drie ton voor uitgetrokken worden. Normaal nemen we dat soort besluiten in de voorjaarsnota, maar nu wordt dat naar voren getrokken."
Eikelboom noemt het een dolk in de rug dat de PvdA-fractie kritisch is op de plannen. "Dat vind ik zware woorden. Blijkbaar vind je dat iedereen gelijk akkoord moet gaan", reageert Mussche. 

Stevenen af op meerderheid

De WRZV-voorzitter blikt uiteindelijk positief terug op de avond. "Uiteindelijk tel je de stemmen, dan stevenen we gewoon af op een meerderheid dat voor het voorstel is."
Het definitieve besluit wordt op 12 maart genomen. Wethouder René de Heer komt voor die tijd nog met meer informatie over de noodzaak van de nieuwbouw.

Renovatie geen optie

Een andere mogelijkheid, renovatie van de huidige WRZV-hallen, is volgens Eikelboom geen optie. "Daar verwacht ik grote negatieve effecten van. Als je nog maar één hal beschikbaar hebt tijdens die renovatie, moet je afscheid nemen van de helft van de teams."
Ondanks dat Eikelboom op Twitter kritisch is over de loop van het debat, is er voor hem en zijn vereniging nog geen nood aan de man. "Ik kijk er positief tegenaan. Ik realiseer mij dat het een fors bedrag is, maar daar gaat de stad iets moois voor terugkijken."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.