nieuws

Veel keuze in het stemhokje van 'groen' Raalte

Verkiezingskaravaan in Raalte
Verkiezingskaravaan in Raalte © RTV Oost
Afgaande op het aantal partijen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen leeft de politiek in Raalte als nooit tevoren. Er doen tien partijen mee en dat is het grootste aantal na de vier grote Overijsselse steden. Om stemmen te winnen, presenteren kandidaten zich tussen 09.00 en 11.00 bij de RTV Oost-verkiezingskaravaan voor het gemeentehuis.
Gedurende de afgelopen periode is er één nieuwe, achtste partij in de raad ontstaan: Burgerbelangen. De raadsleden Nijboer (ex-VVD) en Hegeman (ex-CDA) bezetten twee zetels. Het CDA verliest na de verkiezingen in elk geval raadslid Godeschalk. Hij maakt de overstap naar Lokaal Alternatief. 

vijver

GroenLinks probeert genoeg stemmen te halen voor een zetel, wat in 2014 niet lukte. De concurrentie is groot, want een nieuwe partij, Raalte Natuurlijk, vist in dezelfde vijver. Ook de ChristenUnie leek mee te gaan doen maar die partij is afgehaakt vanwege een gebrek aan geschikte kandidaten. Daar heeft ook de SP last van want na het tussentijdse vertrek van SP-raadslid Anke Hoeneveld is haar zetel onbezet, waardoor Raalte geen 25 maar 24 raadsleden telt. 

N35

In de persoon van Martijn Dadema levert Raalte de enige GroenLinks-burgemeester in Overijssel. Dadema werd de afgelopen bestuursperiode bedreigd vanwege de mogelijke komst van een azc. Het onderwerp dat de inwoners en politiek momenteel vooral bezig houdt is de N35. Maar voor een optimale aanpassing van kruispunt Bos en vermindering van de doorgaande verkeersstroom in Mariënheem is Raalte afhankelijk van de financiële medewerking van het rijk en de provincie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.