Grootste klomp ter wereld in Enter krijgt na 'aanslag' videobeveiliging

Hightech camera’s gericht op oer-Hollands cultureel erfgoed. De grootste klomp ter wereld in Enter krijgt videobeveiliging. “Het is triest, maar het is blijkbaar nodig”, zegt Gerrit Plas.

Plas was er begin negentiger jaren samen met dorpsgenoot en maker Gerard Heering verantwoordelijk voor dat Twente ‘s werelds grootste versie kreeg van dit robuuste schoeisel, waar Nederland zo beroemd mee werd.

Vandalen
Tijdens de jaarwisseling viel de klomp echter ten prooi aan vandalen, die het gevaarte in brand staken. In Enter werd vervolgens een grootscheepse reddingsoperatie op touw gezet.

“De boel is gezandstraald en het hout moet nu drie maanden rusten. Het was enorm veel werk, maar het was het allemaal waard. Daarmee hebben we deze klomp voor Enter weten te behouden”, aldus Plas.


Herhaling voorkomen
Om te voorkomen dat vandalen andermaal hun agressie op de klomp botvieren, worden er straks beveiligingscamera’s geïnstalleerd. Die worden opgehangen bij de naburige hervormde kerk, zodat de plek dag en nacht in de gaten kan worden gehouden.

“Heel triest, maar het is blijkbaar nodig”, verzucht Plas. “Achteraf mogen we echter nog blij zijn. Als de brandweer drie minuutjes later was geweest, was-ie definitief voor Enter verloren gegaan.”

Meer over dit onderwerp:
Hof van Twente Nieuws
Deel dit artikel: