nieuws

Illegale stort in Hardenberg kan afgedaan worden met schikking

Schikking mogelijk in zaak afvaldumping
Schikking mogelijk in zaak afvaldumping © Flickr Creative Commons / Edo Dijkgraaf
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil voor 45.000 euro schikken met een afvalhandelaar uit Emmen die illegaal afval dumpte in Hardenberg. Dat bleek vandaag bij de Raad van State in Den Haag.
Het kwam na de illegale stort in 2015 op een terrein aan de Handelsstraat met een rekening van ruim 300.000 euro. Maar het ministerie zegt nu dat over een bedrag van 45.000 euro valt te praten.

Overtreder Jozef Wolters uit Emmen wil de straf helemaal van tafel, omdat hij door overmacht het afval niet ergens anders kwijt kon. Wolters was de eigenaar van het inmiddels failliete bedrijf Thedos dat handelde in afvalstoffen.

Stank

De kwestie kwam aan het rollen door milieuadviseur Marcel Middelkamp die namens buurtbewoners bij de milieu-inspectie ging klagen over stank en illegale opslag. Thedos had honderden balen afval geïmporteerd uit Ierland. Hij had een contract en toestemming om dit afval te laten verwerken door recyclingbedrijf Wigink in Heeten.
Maar Wigink zou geen plek hebben gehad om het huisvuil te verwerken. Daarom stortte Thedos het afval tijdelijk op het terrein in Hardenberg. Daar ontstond een opstand onder buurtbewoners vanwege stank en vliegen.

Persoonlijk faillissement dreigt

Wolters reageerde niet op dwangsommen. Het ministerie liet vervolgens het afval op zijn kosten verwijderen. Volgens Wolters valt er bij hem niets meer te halen. Hij dreigt ook persoonlijk failliet te gaan. Zijn advocaat zegt dat afvalverwerker Wigink verantwoordelijk wordt gesteld en dat dit bedrijf een schadeclaim kan verwachten.
De Raad van State oordeelt over enkele maanden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.