nieuws

Hardenberg wil alleen korte verlenging gaswinning 'met hand aan de kraan'

Hardenberg neigt een negatief advies te geven over verlenging van gaswinning in de gemeente, tenzij er enkele voorwaarden aan de vergunning worden gesteld. Zo moet de vergunning voor een periode van drie of vijf jaar worden afgegeven en wil de gemeente 'de hand aan de kraan' houden.
Vanavond vergaderde de gemeenteraad over het advies dat Hardenberg mag uitbrengen aan de minister. Hoewel de meeste partijen niet staan te springen om verlenging van de gaswinning, snappen ze wel dat het nodig is nu de gaswinning in Groningen wordt teruggedraaid. 'Maar het is een goed moment om te zeggen 'nog sneller van het gas af', zeiden meerdere raadsleden.
Wethouder René de Vent, die de gaswinning in zijn portefeuille heeft, liet weten dat het college van burgemeester en wethouders de zorgen van de raad delen. Samen met de provincie en het waterschap brengt de gemeente een advies uit aan de minister. Dat advies lijkt een 'Nee, tenzij' te worden.

Bevingen
Die 'tenzij' zit voornamelijk in de veiligheid en de termijn van de vergunning. Een meerderheid van de raad wil de vergunning verlengen tot 2025 en niet direct voor vijftien jaar, tot 2033.

Van het gasveld in Hardenberg is negentig procent al leeg. Tot grote problemen heeft dat niet geleid. Maar hoewel de kans op bevingen in Hardenberg klein lijkt te zijn, is veiligheid voor zowel de raadsleden als het college het belangrijkst. 'Groningse taferelen' moeten voorkomen worden en dus wil de gemeente de 'hand aan de kraan' hebben. Is de veiligheid voor mens of natuur in gevaar, dan moet de kraan direct dicht.
Het college van de gemeente Hardenberg formuleert op 6 maart een definitief advies. Dat advies gaat naar de minister, die een week later geadviseerd wordt door de mijnraad.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.