HoogOverijssel positief: "Krijg er meer vertrouwen in"

HoogOverijssel vindt het een goede zaak dat de uitbreiding van Lelystad Airport een jaar wordt uitgesteld. "Ik ben blij met dit besluit. Nu kan er haast worden gemaakt met de herinrichting van het luchtruim", reageert voorzitter Jan Rooijakkers.

Volgens RTL Nieuws en De Telegraaf wordt het besluit zeker een jaar uitgesteld. Minister Cora van Nieuwenhuizen geeft om half twaalf een persconferentie. "We hebben altijd al gepleit dat er eerst een herinrichting van het luchtruim moet komen, voordat Lelystad Airport mag uitbreiden."

Meer dan uitstel van executie 

Rooijakkers ziet het besluit van Van Nieuwenhuizen als meer dan enkel uitstel van executie. "Ik krijg er steeds meer vertrouwen in. Ik geloof ook dat de partijen in de Tweede Kamer druk hebben uitgeoefend, ook de coalitiepartijen. Dat speelt ook mee", stelt Rooijakkers.

"Het is een complexe zaak. De luchtverkeersleiding is onderbezet, Lelystad gaat daar natuurlijk extra belasting op geven. De vliegmaatschappijen staan ook niet te trappelen om te gaan vliegen op Lelystad. Het is allemaal nog niet geregeld", somt Rooijakkers op. 

Ander inzicht nodig

Volgens Rooijakkers is er een ander inzicht nodig om structurele problemen in de toekomst te voorkomen. "Mensen moeten tot inzicht komen dat de enorme groei van luchtvaart voor milieu en voor mensen in het hele land niet goed is. Het kan niet zo zijn dat een ticket naar Spanje goedkoper is dan een treinreis naar Groningen."

Dat inzicht begint bij steeds meer mensen te komen, stelt Rooijakkers. "Tientallen mensen in het hele land zijn met dit dossier bezig. Het is een grote beweging aan het worden. Vooral voor die mensen ben ik blij, ze kunnen zien dat dit resultaten op gaat leveren."

"Benieuwd wat met ons advies gebeurt"

Rooijakkers heeft samen met de bewonerscommissie een advies geschreven aan Van Nieuwenhuizen, dat deze week naar de Kamer zou worden gestuurd. Wat daar mee gaat gebeuren nu Van Nieuwenhuizen een persconferentie heeft gepland, weet Rooijakkers niet. "Wellicht dat wij het zelfstandig gaan publiceren."

Meer over dit onderwerp:
Lelystad Airport Hoog Overijssel Nieuws
Deel dit artikel: