nieuws

Illustrator Gezienus Bruining gaat de strijd aan tijdens Inktspot battle in Enschede

Vorig jaar voor het eerst: de Inktspot Battle in de Concordia in Enschede. Georganiseerd door expositie Inktspot. "Iets zonder woorden aan de kaak stellen", is een belangrijk goed volgens de in Zwolle afgestudeerde Gezienus Bruining. Hij en andere bekende politiek tekenaars vertalen tijdens de Battle actuele onderwerpen naar spotprenten en als bezoeker kijk je toe.
De Inktspot expositie reist rond door het land, net als de Battle die eerder onder andere in Arnhem, Amsterdam en Den Haag plaats vond. Maarten Wolterink (JoGop), Albo Helm (Trouw, Vrij Nederland) en Tjeerd Royaards (CNN, the Guardian, Der Spiegel) deden aan eerdere Battle's mee. 

Illustrator is een verzamelterm

Gezienus, afkomstig uit St Jansklooster, werkte onder andere voor het AD, de Twentsche Courant Tubantia en De Stentor. Hij noemt noemt zichzelf illustrator, maar ziet dat meer als verzamelterm voor iemand die een afbeelding maakt. 
"Mijn werkzaamheden lopen uiteen. Sinds ik een kleine drie jaar geleden ben afgestuurd aan de kunstacademie ArtEZ in Zwolle maak ik illustraties, cartoons en ontwerp ik logo's", legt hij uit. 

Onderonsje

Voor Gezienus is dit al de vierde battle. "Het is leuk vanwege het informele karakter. Natuurlijk wil ik de battle winnen, maar het voelt ook als een onderonsje. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en het is leuk om zo eens samen te komen", zegt hij. 
"Het is ook een mooie aandachtstrekker voor de inktspot expositie", zegt hij eerlijk. "Maar, wat ik persoonlijk het leukste vind is dat mensen de makers echt aan het werk zien. Langzaam maar zeker zie je op iedere tafel een geheel eigen werk tot stand komen, waarbij je zelfs live de tekenaar kunt bevragen naar wat hij doet. Het is een interactief kijkje in de keuken".

"Door één simpel plaatje"

Op de vraag of spotprenten nog wel een meerwaarde hebben in deze moderne tijd is hij duidelijk: "Spotprenten kunnen meerdere doelen dienen. Het is inmiddels al een open deur om te stellen dat je de macht of gevestigde orde een sneer kunt uitdelen. Dat is altijd zo geweest en zal ook altijd zo blijven".
"Maar, voor mij zit de meerwaarde in het feit dat je zonder woorden iets aan de kaak kunt stellen. Ik ben niet vaak uit op een stevig statement, maar wil juist de kijker stimuleren zelf een statement te maken. De meerwaarde zit voor mij dus vooral in iets onder de aandacht te kunnen brengen. Door één simpel plaatje".
De battle vindt plaats bij Concordia in Enschede op 22 maart. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.