nieuws

Unieke première in Kampen

Première van Kampen Minikronieken
Première van Kampen Minikronieken © Verhalenhuis Kampen
Gisteravond was het dan zo ver: de première van de Kamper minikronieken. Er is maandenlang gewerkt aan dit filmproject, dat de afsluiting vormt van vier jaar "Gezond in Kampen".
Een heuse rode loper, een trofee uitreiking door de burgemeester en maar liefst 300 genodigden: de première was groots opgezet. "De filmmakers en de vertellers worden vanavond extra in het zonnetje gezet", legt initiatiefnemer van Minikronieken Masja de Roy uit.
Het is een bijzonder project. Tien ambitieuze Kampenaren, die films leren maken met hun smartphone, zijn gekoppeld aan tien Kampenaren die bereid zijn hun verhaal te vertellen. "Het zijn ook echt geen oppervlakkige reportages: het zijn professionele documentaires. De films worden uitgezonden door de lokale omroepen", legt de Roy uit. 
De onderwerpen zijn indrukwekkend: een voormalig militair met een trauma, een vrouw die vanuit armoede omhoog is geklommen. En daar gaat het volgens Diana de Groot, van mede organisator Verhalenhuis Kampen, dan ook om: "Het laat zien hoe de mensen met behulp van Gezond in Kampen de kracht hebben gevonden om er weer voor te gaan".

Zelf gekozen

Inwoners van Kampen mochten kiezen hoe het project "Gezond in Kampen afgesloten moest worden. In een enquête scoorde het filmproject minikronieken
het hoogst. Volgens De Groot was iedere betrokkene enthousiast: "Je kunt het wel doen met een verslag, maar de gemeente wilde iets nieuws en anders: dit".

Zo bijzonder

Maar wat maakt het filmproject minikronieken zo bijzonder? En, misschien wel belangrijker: wat maakt het zo succesvol? Dat is volgens De Roy simpel: "Wij hebben drie doelen. Allereerst talentontwikkeling van de filmmakers, het verbinden van mensen en het verspreiden van verhalen; waardoor begrip wordt gekweekt voor allerlei situaties. Er zijn veel organisaties die met mensen werken en die willen graag het verhaal van hun doelgroep verteld hebben met een dosis diepgang".
De Groot voegt toe: "Het gaat om films van gewone Kampenaren, over gewone Kampenaren. Wat is er nou mooier dan op deze manier te laten zien wat er in een stad gebeurt. En, door het delen van hun verhaal helpen zij misschien anderen om eerder bij de gemeente aan de bel te trekken".

Allemaal in de regio

Het project Minikronieken loopt al langer. Dit is zelfs het achtste project. De Roy: "Wij hebben hetzelfde opgezet in onder andere Enschede, Hengelo en Almelo". In elke stad werkt zij samen met een andere organisatie. "Het Verhalenhuis in Kampen heeft hele interessante mensen gevonden om mee te doen. Wat ik ook leuk vond: Kampen heeft een hele open, saamhorige sfeer."
Allemaal nog in haar eigen regio, maar als het aan De Roy ligt blijft dit niet zo. "Wij willen graag landelijk uitbreiden en krijgen ook veel aanvragen vanuit instellingen".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.