nieuws

Speciale voorstelling van 'De Optocht' in het Wilminktheater Enshede

Toon Tellegen mag dan vooral bekend zijn om zijn dierenverhalen, hij is veelzijdiger dan dat. Zijn poëzieboek De Optocht is verwerkt tot voorstelling.
Het Wilminktheater Enschede en het Ives Ensemble slaan de handen ineen. Ter ere van de 75e verjaardag van Toon Tellegen wordt De Optocht eenmalig uitgevoerd. 

Erg bijzonder

"Een erg bijzondere voorstelling", aldus het theater. Geïnspireerd op het No-theateruit Japan. Er zijn maskers, muziek en mimespelers; zoals dat hoort bij deze vorm van theater. En, het Ives Enseble houdt van bijzondere projecten, zegt Rik Andriessen, zakelijke leiding van het ensemble. 
"Het uitgangspunt is al speciaal. Iedereen kent hem van zijn kinderboeken, minder bekend is zijn volwassen literatuur en zijn dichtwerk. De Optocht zelf is daarbij uniek. Meer dan 100 pagina's waarin de hele mensheid trekt voorbij en verdwijnt; voor altijd".

Liefde voor woorden

"Tellegen zal deze uitspraak nooit doen, hij is heel bescheiden", vervolgt Andriessen. "Maar, hij vindt wel wat van zijn werk.
Hij is misschien wel de meest gelezen schrijver van Nederland en werkt al jaren aan De Optocht. Voegt lagen toe, nieuwe karakters. Zijn liefde voor woorden maakt dat het een soort catalogus van de taal wordt. Hij probeert zo weinig mogelijk overlap te hebben qua bewoordingen".

Persoonlijk gevraagd

De componist is bevriend met Tellegen. Hij vroeg hem persoonlijk om muziek te maken bij zijn poëzie. "Tweeën halfuur lang een combinatie van tekst, muziek en beeld", zegt Andriessen die ook duidelijk maakt dat het voor alle uitvoerders een uitdaging is.
"Het ensemble moet zich enorm concentreren. Wij zijn niet alleen muzikanten, maar ook spelers en toneelknechten". 
"Als toeschouwer moet je het ondergaan", zegt Andriessen. Dat kan bij deze voorstelling ook niet anders, het publiek zit namelijk op het toneel. "Daarmee creëren we intimiteit, je voelt je deelgenoot".
De Optocht is op 11 maart te zien in het Wilminktheater in Enschede, aanvang 19.00 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.