nieuws

Veroordeelden in fraudezaak Rendo gaan in hoger beroep

Hoofdkantoor van Rendo in Meppel
Hoofdkantoor van Rendo in Meppel © RTV Oost / Mark Bakker
De twee oud-directeuren van energiebedrijf Rendo gaan in hoger beroep tegen de celstraffen die de rechtbank hun heeft opgelegd. De twee mannen kregen twee weken geleden te horen dat ze 2,5 en vier jaar de gevangenis in moeten.
De bedrijven van de twee kregen boetes van 350.000 en 500.000 euro opgelegd. Ook hiertegen is hoger beroep aangetekend. Ze werden veroordeeld van witwassen, oplichting en valsheid in geschrifte.
Tijdens de bouw van een energiecentrale in Steenwijk werd fraude gepleegd. De bouw kon vanwege de splitsingswet niet in het beheer van Rendo worden uitgevoerd, waarna een onafhankelijke bv werd opgericht. 

Dertig miljoen

Die bv was op papier onafhankelijk, maar in de praktijk niet. De twee directeuren hadden namelijk zestig procent van de aandelen in handen. Familieleden en een tennisleraar werden opgevoerd als aandeelhouders. Rendo wist daar niks van, omdat jaarstukken en documenten werden vervalst.
Hierdoor werd Rendo ertoe gedwongen dertig miljoen euro in het project te investeren. Dat geld werd voor een deel weggesluisd via de eigen ondernemingen van de oud-directeuren.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.