nieuws

Extreme kou op komst; schaatskoorts Overijssel stijgt

Het wordt Siberisch koud, tenminste als de weersvoorspelling voor de komende week klopt. En dus krijgen de ijsmeesters in de kop van Overijssel en de regio rond Haaksbergen weer enorm de kriebels. Enerzijds omdat er kans is op mooie natuurijstochten in de Weerribben en Wieden en anderzijds omdat de ijsvereniging in Haaksbergen meedingt naar de organisatie van de eerste marathon op natuurijs.
"Het kriebelt zeker", zegt voorzitter Roelof Groen van de Overijsselse Merentocht "de voorspellingen zijn gunstig al moet het nog wel eerst een paar dagen stevig achter elkaar gaan vriezen want het ijs is nu nog maar anderhalve centimeter dik. Voor de organisatie van tochten hebben we in de kop van Overijssel minimaal zes centimeter dik ijs nodig.

Goede kans op schaatstochten in de kop van Overijssel

Maar de kans dat ze er gaan komen neemt toe, al lijkt de organisatie van de grote Overijsselse Merentocht over een afstand van 150 kilometer voorlopig nog wel een brug te ver. "Voor die tocht hebben we zeker 12 centimter ijs nodig anders kunnen we de veiligheid niet gegaranderen", aldus Groen. 
Om het ijs in goede conditie te krijgen hoopt hij wel dat de schaatsers uit de wijde omtrek van Giethoorn niet te snel het ijs op gaan. Ook aan de eigenaren van de rondvaartboten doet hij het verzoek om rekening te houden met de aangroei van het ijs en niet meer te gaan varen als de voorspelde extreme vorstperiode inzet.
"Natuurlijk is er een commercieel belang bij de bootverhuurders, maar dat belang is er ook als de schaatstochten doorgaan. Dan kan er behoorlijk wat omzet gedraaid worden in de diverse horeca gelegenheden in deze regio."

Marathon schaatskoorts in Haaksbergen

De schaatskoorts stijgt ook geleidelijk in Haaksbergen, waar de ijsmeesters van de schaatsclub IJSCH er alles aan doen om de ijsbaan in gereedheid te brengen voor de eerste marathon op natuurijs. "We hebben water op de baan en alles is in gereedheid, het draaiboek ligt klaar" zegt voorzitter Henk Dijksterhuis. "De schaatsbond KNSB eist een minimale ijsdikte van drie centimeter om kans te maken op de organisatie van de eerste schaatsmarathon op natuurijs van dit jaar."
Als de weersvoorspellingen kloppen en de zon niet teveel gaat schijnen dan kan die voorwaarde volgende week dinsdag of woensdag een feit zijn. "Het wordt spannend", zegt Dijksterhuis, die samen met de andere bestuurders van de ijsvereniging morgen opnieuw om de tafel gaat zitten.
"We staan wel voor een moeilijke keuze. Naast de marathon schaatsers zijn er natuurlijk ook heel veel andere schaatsliefhebbers die de baan op willen. Het is volgende week vakantie en we moeten ook afwegen of we gokken op de komst van de marathon of dat we de ijsbaan open doen voor de vele kinderen en hun ouders die ongetwijfeld ook veel zin hebben om de ijzers onder te binden", zegt de voorzitter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.