nieuws

Oude locomotief geplaatst op spoormonument in Deventer

Bij het spoormonument op industrieterrein Bergweide in Deventer is een historische locomotief geplaatst. Deze is gebouwd in 1938 en deed dienst als locomotief op het gemeentelijke spoor dat op de bedrijventerreinen lag.
Dit industriespoor is in 1925 in gebruik genomen en werd gebruikt voor goederentreinen. Het heeft in die tijd een belangrijke rol gespeeld bij de industrialisatie van Deventer. Maar omdat vrachtwagens steeds meer het goederentransport overnamen, raakte het spoor buitengebruik en werd het vanaf 2003 weggehaald.
Alleen nog op de hoek Hanzeweg-Industrieweg ligt nog een klein stukje rails dat nu tot het spoormonument behoort. De locomotief die daar nu bovenop staat is opgeknapt door Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED). De buitenkant heeft de kleur geel. Dat is niet de orginele kleur want dat was in de beginjaren olijf-groen. In 1968 werd de locomotief geel geverfd. Van binnen is de locomotief niet meer origineel. Zo is de motor eruit gehaald en zijn de wielen geblokkeerd.
De locomotief is een SIK 297. Er zijn er nog maar een paar van in Nederland. Onder meer bij museum Buurtspoorweg in Haaksbergen is er nog ééntje in bedrijf.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.