nieuws

Provinciale politiek: voorlopig geen beperkingen voor de geitenhouderij

De meeste partijen in Provinciale Staten vinden de recente gezondheidsanalyse van de GGD geen reden om de geitenhouderij in Overijssel aan banden te leggen. De GGD schat in de analyse dat bijna 400 mensen jaarlijks extra risico lopen om een longontsteking te krijgen omdat ze in de buurt wonen van een geitenbedrijf.
PVV, CDA, VVD, D66, ChristenUnie en SGP benadrukken dat het gaat om een schatting en dat je daarom voorzichtig moet zijn met het nemen van ingrijpende maatregelen.
ChristenUnie-Statenlid Arjan Hof: “We zullen echt eerst moeten wachten op de uitkomsten van landelijk vervolgonderzoek.” Daaruit moet duidelijk worden waarom omwonenden van geitenbedrijven ziek worden. Ook wordt dan helder of in Overijssel daadwerkelijk mensen ziek worden.

Oppositie wil wel maatregelen

De oppositiepartijen SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en 50Plus willen wel onmiddellijk maatregelen na aanleiding van de GGD-analyse.
Henriëtte Klein Bleumink van de SP: “Ik ben geschrokken van het onderzoek. Wanneer elk jaar 380 mensen ziek worden vanwege een geitenhouderij is dat echt heel veel. Wij willen daarom een bouwstop voor de geitenhouderij totdat het landelijk vervolgonderzoek klaar is.”

LTO tegen bouwstop
Ben Haarman van boerenbelangenorganisatie LTO drong er vooraf bij de politiek op aan om zo’n bouwstop niet op te leggen.
“Zo’n bouwstop heeft heel veel impact voor een bedrijf. Verbouwingen om het welzijn van de geiten te verbeteren mogen dan bijvoorbeeld ook niet meer. Ook worden bedrijven geblokkeerd in hun ontwikkeling.”

Haarman benadrukte bovendien dat een bouwstop niet de risico’s voor de volksgezondheid wegneemt. “Daarvoor moet je weten waarom omwonenden ziek worden en dat onderzoek wordt nu dus door het Rijk uitgevoerd. Als dat onderzoek klaar is, dan kunnen we pas zinvolle maatregelen nemen.”

Contact met geitenhouders beter

Het is niet dat de coalitiepartijen helemaal niets willen doen. D66, VVD en CDA pleiten ervoor om het contact tussen geitenhouders en hun buren beter te maken. Zo heeft de provincie een speciaal team dat dit contact kan verbeteren en bij bedrijven kan aandringen op het nemen van maatregelen, wanneer de buurt daarom vraagt.

De provinciale politiek nam vandaag nog geen besluiten. Die worden in maart genomen bij de plenaire vergadering van Provinciale Staten.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.