nieuws

Regiopremière Fiddler on the Roof maakt indruk

Eindelijk was het zo ver. Na onder meer Breda en Groningen streek de musical Fiddler on the Roof neer in Enschede.
Je kon de afgelopen weken niet om de musical Fiddler on the Roof heen. Billboards, paginagrote advertenties, tv reclames en banners; alles werd uit de kast gehaald. Gisteren maakte Enschede voor het eerst kennis met de ruim vijftig jaar oude musical.
Voor het Wilminktheater is het een bijzondere voorstelling. Het theater betaald namelijk voor het eerst mee aan productie. Kort geleden voegde het theater zich namelijk toe aan de Theater Alliantie. Een stichting die grote muziektheaterproducties het land in wil brengen. Ook het Amsterdamse De La Mar Theater, De Zwolse Theaters en het Luxor Theater Rotterdam doen mee.

Verbeelding

In het Wilminktheater waan je je vanaf het moment van binnenkomst in Joodse sferen. De foyer van het Enschedese Wilminktheater is door de Enschedese styliste Alice Brusse omgetoverd tot een traditioneel decor.
Lange houten tafels met Menohrahs, keppeltjes liggen op een wit kleedje. In de hoek een choepa (een versiert dakje, gebruikt bij bruiloften) met daar naast traditionele huwelijkskleding. De combinatie van het decor in het theater en de vioolmuziek van kunstenschool Kaliber zorgde voor het laatste stuk verbeelding.

Traditie

Het is het jaar 1905, in het Russische plaatsje Anatevka. Alles draait er om traditie. Iets wat vooral Tevje (Thomas Acda) belangrijk vindt. Ook al weet hij negen van de tien keer het ontstaan ervan niet eens. 
Al snel beginnen zijn zo geliefde normen en waarden te wankelen. Mede door toedoen van zijn vijf dochters. Wanneer het gezin ook nog wordt gedwongen te vluchten, blijken tradities buigbaarder dan verwacht. 

Diepe indruk

Duidelijk is wel dat Acda niet voor niets een Musical Award won voor zijn vertolking. Door zijn timing en charme sluit je Tevje meteen in je hart. Maar, Sarah Janneh maakt als dochter Chava toch de meeste indruk. Haar stem laat je achterover slaan en haar spel maakt een diepe indruk. 
De musical mag dan al jaren oud zijn; de muziek, de karakters en het verhaal zijn nog even actueel als toen de musical voor het eerst werd opgevoerd.
Fiddler on the Roof is nog tot 4 maart te zien in het Wilminktheater en daarna in Zwolle.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.